Linkovi

Junker: Puna podrška Srbiji


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker

Susret predsjednika vlade Srbije, Aleksandra Vučića i predsjednika Evropske komisije, Žan-Klod Junkera danas u Briselu protekao je u tonu pune podrške šefa evropske izvršne vlasti mjerama i koracima koje Srbija preduzima na reformama i evropskim integracijama.

Uz najavu svoje posjete Brogradu u oktobru, predsjednik Komisije je iskazao i punu podršku što skorijem otvaranju prvih poglavlja sa Srbijom. Konstruktivan razgovor o Srbiji, njenim reformama, evropskim integracijama, ali i o regionalnoj stabilnosti, ključne su karakteristike susreta koji je predsjednik srpske vlade imao sa briselskim domaćinom.

Aleksandar Vučić je rekao da je Žan-Klod Junkerom imao dobre, iskrene, otvorene razgovore:

„Razgovor koji je nama ukazao šta je to što još treba da uradimo, pre svega, po pitanju planova za poglavlje 23, ali smo takodje razgovarali i o našem dijalogu sa Prištinom, regionalnoj stabilnosti, očuvanju regionalne stabilnosti kao ključnom političkom pitanju i onom za šta smo dobili pohvalu od Žan-Klod Junkera. To jesu naše ekonomske mere, ekonomske reforme, način na koji smo izabrali da se borimo sa visokim fiskalnim deficitom, recesijom i u vreme recesije ušli u te teške mere i posle poplava i danas se ti prvi rezultati vide. Mi verujemo da će ti rezultati biti još bolji, još veći i na tom putu ćemo imati nedvosmislenu i ličnu i institucionalnu podršku Žan-Klod Junkera. Dogovorili smo se, on je predložio da u oktobru mesecu dodje u Beograd, u posetu Srbiji i ja mislim da je to još jedna važna i velika stvar za zemlju i mi ga sa radošću očekujemo u našoj Srbiji."

Nezaobilazna tema je bila i regionalna saradnja i, posebno, odluka premijera Vučića da ipak ode u Srebrenicu:

"Bezbednosne procene nikada neće biti razlog za to da odem ili ne odem negde. Ja nisam kukavica i takve me stvari čak i ne zanimaju. Ja sam govorio koliko smatram važnim drugačiji odnos, iskreniji, otvoreniji odnos izmedju Srba i Bošnjaka. To je prva stvar. Ne političke floskule zato što Evropa to od nas traži. Ja u Briselu kažem mnogo važnije kakav ćemo mi stvarni odnos da imamo - Srbi i Bošnjaci, a ne kako ćemo to da uredjujemo po Briselu, Njujorku, Vašingtonu,“ rekao je Vučić."

Za premijera Vučića susret sa predsjednikom Komisije i nedavna posjeta njemacke kancelarke su jasan znak evropske podrške Srbiji. „Sada smo na pola puta i ne smemo da stanemo,“ zaključio je premijer Srbije.

XS
SM
MD
LG