Linkovi

Novo zahlađenje odnosa BiH i Srbije, razlog - Kosovo


Arhiva - Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (centar) i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, u memorijalnom centru ubijenima u genocidu u Potočarima, kraj Srebrenice, 2015. godine.

Odnosi toplo-hladno između Srbije i Bosne i Hercegovine, nakon mirnog perioda, poslednjih dana ponovo su ušli u fazu zategnutosti. Opozicija u Srbiji ocenjuje - prenaglašeno i bez stvane potrebe.

Nakon što je bošnjački član tročlanog Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, rekao da se nada da će BiH uskoro priznati nezavisno Kosovo, usledile su burne reakcije iz susedne Srbije.

"Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Novinari su Izetbegoviću postavili direktno pitanje - hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost. Izetbegović je odgovorio "Nadam se da da".

Međutim, u Srbiji državna agencija Tanjug i većina beogradskih medija, prenela je da je njegov odgovor bio "da".

Naime, Bosna i Hercegovina jedina, uz samu Srbiju, u regionu ne priznaje nezavisnost Kosova i jedina ima sa Kosovom vizni režim. Zvanično Sarajevo ne može da donese eventualnu odluku o priznavanju Kosova bez saglasnosti druga dva člana Predsedništva BiH, dakle i bez saglasnosti srpskog člana Predsedništva. To je potvrdio i sam Izetbegović u nastavku intervjua, rekavši: "Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

Ariva - Bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović
Ariva - Bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović

Govoreći generalno o odnosima BiH sa Kosovom, ponajpre kretanju ljudi i kapitala Izetbegović je rekao da srpski predstavnici u BiH koče te odnose i da su po tom pitanju čak rigidniji i od predstavnika Srbije, zbog čega trpi BiH.

Bošnjački član Predsedništva BiH rekao je dalje da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da nije zadovoljan položajem tog regiona u Srbiji, kog naseljavaju većinom Bošnjaci.

On poručuje da Srbija treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

"Srbija treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a reč je o udelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primer, reč o imenima škola. Taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu..,", naveo je on.

Srbija zakazuje sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Nakon vesti iz Sarajeva, vlasti Srbije zakazale su sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, koja bi trebalo da bude održana u četvrtak, 16. novembra.
Ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović izjavio je da se nada da je interpretacija Izetbegovićevih reči bila pogrešna, jer “ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izjava Bakira Izetbegovića kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.

On je rekao da Izetbegovićev intervju Dojče veleu "donosi brojne promene u dugoročnom smislu".

Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Mnogo toga se promenilo nakon tog intervjua, i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova... Reč je i o drugim delovima naše teritorije da se neko meša u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov", kazao je Vučić.

Vučić je upitao šta bi bio odgovor međunarodne zajednice da je nešto slično on izjavio. "Za 15 dana bi bio u Hagu da ne daj bože kažem da bi Republika Srpska trebalo da bude nezavisna", kazao je i naglasio da ga boli ćutanje iz sveta ili priče da se smire sve strane.

Sa svoje strane, predstavnici bonsanskih Srba ocenili su da je Izetbegović izjavom o Kosovu dolio ulje na vatru. i "ugrozilo napore Srbije da se na Balkanu očuva mir i stabilnost kao preduslov napretka svih".

Opozicija: Reakcija zvaničnog Beograda predimenzionisana

Predstavnici opozicije u Srbiji ocenili su da stav bošnjačkog člana Predsedništva BiH o Kosovu nije nikakva novost, te da je reakcija vlasti Srbije na to predimenzionisana i čudna.

Predsednik Nove stranke, Zoran Žiković, izjavio je da je želja Izetbegovića da BiH prizna Kosovo potpuno nebitna i da neće promeniti status Kosova, kao ni odnos Srbije prema tom problemu, niti odnos Prištine prema Beogradu.

Živković je kazao da "dizanje galame i prašine" i hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost predstavlja "još jednu operetsku predstavu Aleksandra Vučića kako bi se on ponovo pokazao kao spasilac Srbije".

Nenad Čanak iz Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao je da je reakcija zvaničnika u Srbiji na izjavu Izetbegovića čudnovata i da veruje da je u pitanju pokušaj da se na određeni način takvom nervoznom reakcijom upozore oni koji bi možda u okruženju imali ideju da izgrade bliže odnose sa Kosovom.

I šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija, Sanda Rašković Ivić, smatra da je predimenzionisana ozbiljnost koja se pridaje izjavi Bakira Izetbegovića, jer odluke bez druga dva člana Predsedništva BiH ne može biti.

"Ni po čemu nova, izjava Bakira Izetbegovića je iskorišćena kao povod za još jednu lažnu "krizu" koju će Aleksandar Vučić lažno rešavati, dok teme od značaja za život građana, gura pod medijsku blokadu", ocenio je lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Kako je ocenio, vlast Srbije međunarodnoj zajednici šalje poruke "ne pitajte nas za krađu i korupciju, krađu izbora, gušenje vladavine prava, gašenje medija i rušenje institucija, vidite da ovde za čas može da bukne, a samo mi možemo to da sprečimo, (jer mi tu vatru i potpirujemo)".

Ceo intervju Bakira Izetbegovića možete pročitati ovde: http://www.dw.com/sr/istorija-je-na-našoj-strani/a-41330109

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG