Linkovi

Vučić: Reforme neće kasniti ni dan


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio danas da ekonomske reforme neće kasniti ni dan, kao i da cilj reformi da Srbija do 2018. godine ne bude, kako je rekao "bogalj ekonomija". Ministar finansija Lazar Krstić najavljuje dvonedeljne kontrole poreskih obveznika.

Uprkos otporima, izmene Zakona o radu, novi Zakon o privatizaciji, kao i izmene Zakona o stečaju, planiranju i izgradnji biće usvojene do kraja jula, najavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i izrazio nadu da će time biti stvoren ambijent u kojem će investitori povećati svoja ulaganja.

Uz obećanje da reforme neće kasniti ni dan, Vučić je na konferenciji Saveta stranih investitora rekao da su ljudi u Srbiji naučili da žive u samoupravnom socijalizmu i da štite svoju poziciju, ne misleći o onima koji tek treba da se zaposle i o onima koji investiraju novac:

"Mi to radimo i za dobrobit radnika u ovoj zemlji, i onih koji rade, ali i onih koji treba da bud zaposleni. I to ćemo da uradimo zato što hoćemo da imamo više posle za ljude u Srbiji, a ne zato što nam to neko podržava ili neko ne podržava. Pa šta mislite zašto 12 godina posle Zorana Đinđića, kome je to uspelo na dva ili tri meseca da donese Zakon o radu? Zašto 12 godina nije ni pokušao. Pa niko nije ni pokušao zato što bi uvek naišao na žestok otpor."

Ministar finansija Lazar Krstić je ocenio da je država najslabija u uvođenju rigoroznije konstrole i inspekcije u svim oblastima i najavio da će se, za dve nedelje kad zakon bude usvojen, krenuti u beskompromisnu borbu protiv sive ekonomije.

Ministar privrede Dušan Vujović je poručio da će se njegovo Ministarstvo početkom avgusta obratiti svima koji su zainteresovani za investicije u preduzeća koja su u restrukturiranju i zatražiti da u roku od 30 dana ponude rešenja za njih, da bi onda najkasnije do početka aprila moglo da se odluči:

"Do polovine oktobra će biti sva preduzeća informisana o tome da li njihov program “pije vodu” i ide dalje u ocenu i proces privatizacije. Ili, nažalost ako nema nikakvog interesa, nema nikakvog investitora, ni u pregramu nema kredibilnih elemenata, onda idu u proces stečaja, kome prethodi naravno socijalni program za radnike."

A šef Sektora za evropske integracije Delegacije EU Frejk Janmat je danas istakao da je lažna dilema da bi Srbija trebala da bira između EU i izgradnje gasovoda Južni tok. Na skupu o izgradnji ovog gasovoda on je ocenio da Srbiji treba i jedno i drugo, a da bi se to dogodilo ona mora da poštuje propise EU i neće biti nikakvih problema, rekao je Janmat.

XS
SM
MD
LG