Linkovi

Vučič i zvanično predsednik, protesti i napadi na novinare u Beogradu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Andrićevom vencu

Aleksandar Vučić položio je zakletvu u Skupštini Srbije pred poslanicima i preuzeo dužnost predsednika Srbije u zgradi na Andrićevom vencu. U obraćanju u parlamentu on je govorio o svojim namerama i ciljevima kao predsednika Srbije, dok je u centru Beograda održan protest opozicije protiv diktature.

Novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu u Domu Narodne skupštine, a u govoru koji je održao pred poslanicima on je poručio da su mir i stabilnost osnova njegovog budućeg političkog delovanja. Vučić je i istakao da će čuvati integritet Srbije, ali i da će uvek prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima, jer, kako je rekao, time se štite i Srbi, i čuva i brani mir.

Hoću i da otvorim unutrašnji dijalog po pitanju Kosova i Metohije. Uz sve naše razlike, bez predrasuda, a poštujući Ustav naše zemlje, moramo da budemo otvoreni, da se oslobodimo mitskog pristupa, ali i olakog davanja onoga na šta imamo svako pravo. Naš unutrašnji dijalog po tom pitanju možda je i važniji od onog koji treba da vodimo sa Albancima.”

Vučić je u govoru posle polaganja zakletve rekao da će Srbija i u budućnosti čuvati i graditi najbolje odnose sa ruskim narodom i njegovim rukovodstvom, sa Kinom i drugim zemljama. Takođe, on je istakao da mora mnogo truda da se uloži u strateško popravljanje odnosa sa SAD, i kako je objasnio, onaj ko ne bi gradio prijateljstvo sa Amerikom, činio bi veliku grešku i napravio bi ogromnu štetu Srbiji.

Serbia New President
Serbia New President

Vučić je rekao i da želi da popravlja odnose sa Hrvatskom, unapređuje saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom, ali i Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. On je rekao da će se zalagati za region u kojem su razlike prednost, a ne osnov za sukobe.

Verujem da je čitav ovaj region jedan veliki sistem spojenih sudova i sudbina, i da nama u Srbiji ne može da bude dobro ukoliko bilo kome oko nas bude loše. Mi svi zajedno ne možemo mnogo toga da nađemo osim prijatelja u velikom svetu, odavno određenom, podeljenom i ustrojenom. Ali zato mnogo toga možemo da nađemo ovde, na tržištu od više od 20 miliona ljudi, ija se veličina i krije u njihovoj različitosti. Možemo da se povežemo, da izgradimo mostove i puteve između nas.”

Protesti i napadi na novinare u Beogradu

Povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije predstavnici opozicije, nevladinih organizacija, pokreta i sindikata, održali su protest na Trgu Republike i poručili da će nastaviti proteste i da će da se ujedinjuju potiv diktature:

Danas praktično pokazujemo jedinstvo protiv diktature. Sve opozicione stranke, svi pokreti, svi sindikati, sve organizacije i udruženja kojima je stalo da Srbija ne sklizne do kraja u diktaturu su ovde i biće ovde. Pokazujemo i da u Srbiji danas postoje samo dva pravca - jedan pravac je pravac kojim nas vodi ova vlast, vodi nas direktno u diktaturu. I drugi pravac je pravac na koji moramo da se vratimo, to je pravac u slobodu”, poručio je lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Inače, današnji dan je protekao u pomalo napetoj atmosferi u Beogradu. Saobraćaj u centru je bio otežan zbog velikog broja autobusa koji su dovezli pristalice SNS na svečanost, na nekoliko mesta u gradu došlo je do manjih čarki i sukoba pristalica i protivnika SNS, a napadnute su novinarke lista “Danas” i Radio Beograda.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG