Linkovi

Vučič i Zaev: Nesuglasice rešavati dijalogom


Ambasada Srbije u Skoplju

Bivša vladajuća stranka u Makedoniji VMRO-DPMNE, posle provere u svim nadležnim državnim institucijama te zemlje, negirala je tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su makedonske institucije dale saglasnost srpskom diplomatskom predstavniku, pripradniku BIA Goranu Živaljeviću, za ulazak u parlament Makedonije tokom aprilskih protesta u Skoplju. Sa druge strane, na zvaničnom nivou čini se da su nesuglasice između dve zemlje delom izglađene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev dogovorili su se da će dve zemlje isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima, kao i da će se, bez obzira na sve razlike u stavovima u određenim političkim i regionalnim pitanjima, zajednički boriti za očuvanje i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.

Nakon današnjeg razgovora, Vučić i Zaev su u zajedničkom saopštenju istakli da će Srbija i Makedonija uložiti još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje, kao i da će štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.

Konačno, Vučić i Zaev su dogovorili da dve zemlje intenziviraju međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavaju jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinose stabilnosti regiona.

A srpska premijerka Ana Brnabić je potvrdila da su obaveštajna dejstva konkretan razlog povlačenja osoblja Ambasade Srbije iz Skoplja. Na konferenciji za novinare ona je najavila da će u subotu u Albaniji, na neformalnom sastanku razgovarati sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom o toj situaciji i dodala da joj je najvažnije da zna kako će se Skoplje ponašati prema eventualnom članstvu Kosova u Unescu.

"Premijer Zaev je meni u Trstu jasno i nedvosmisleno rekao da će se oni suzdržati od glasanja za prijem Kosova u UNESKO. I ja moje kolege iz regiona držim za reč. Ja ne bih rekla tako nešto i svoju reč onda porekla za nekoliko meseci. Dakle, meni će u ovom trenutku biti najvažnije kako će Makedonija dalje da se ponaša u odnosu na eventualno članstvo Kosova u UNESKU."

Telefonom su razgovorali i šefovi diplomatije Srbije i Makedonije Ivica Dačić i Nikola Dimitrov, nakon čega je Ministarstvo spoljnih poslova, saopštilo da će povratak osoblja srpske ambasade u Skoplju početi sutra. Ambasadorka Dušanka Divjak-Tomić će se vratiti 31. avgusta, i kako se navodi u saopštenju, odmah će 1. septembra zatražiti susret sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG