Linkovi

Vučić i Tači u petak u Briselu razgovaraju o ZSO i energetici


Arhiva -- Devojka proviruje kroz džinovsku zastavu Kosova tokom proslave kosovkse nezavisnosti, u Prištini, 17. februara 2008.

Savetnik predsednika Kosova Bljerim Šalja izjavio da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova. Na tribini u Beogradu o perspektivama Briselskog sporazuma Šalja nije odbacio mogućnost da Moskva uslovljava ulazak Kosova u UN.

Poslednja reč na temu Zajednice srpskih opština (ZSO) biće data u Briselu na najvišem nivou, jer je to političko pitanje, ocenio je savetnik predsednika Kosova Bljerim Šalja i najavio da će predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovarati u petak u Briselu o primeni postignutih sporazuma koji do sada nisu implementirani, kao što su formiranje ZSO i sporazumi iz oblasti energetike.

U izjavi agenciji Beta Šalja je rekao da je dobro što će se Vučić i Tači sastati i da očekuje da ti sastanci postanu redovni kako bi se dogovorili o daljim koracima, imajući u vidu strategiju EU o proširenju Unije na Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, Beograd i Priština za dve godine moraju da postignu rešenje.

A učestvujući u radu današnje konferencije o perspektivama Briselskog dijaloga održanoj u Beogradu, Šalja je poručio da će ZSO biti formirana i podsetio da je krajem 2015. godine Ustavni sud Kosova zaključio da je obaveza Kosova da forira Asocijacija srpskih opština, u skladu sa zakonima Kosova.

Savetnik Hašima Tačija je ocenio da sadašnja generacija srpskih i kosovskih politčara ne bi smela da propusti istorijsku priliku da zbog povoljnih okolnosti normalizuju odnose i u naredne dve godine stignu do pravno obavezujućeg sporazuma.

On je odbacio mogućnost da situacija ostane na nivou zamrznuog konflikta - ne samo zato što to želi Evropska unija već, kako je dodao, zato što taj problem mora da se reši.

Šalja je rekao da Kosovo želi punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, jer bi dobijanje statusa posmatrača predstavljalo ulazak u neki novi period tranzicije, čije je trajanje neizvesno.

Članstvo Kosova u UN ne zavisi samo od sporazuma Prištine i Beograda, već i od Moskve. Ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da će podržati svaki sporazum Beograda i Prištine. Nadam se da će Moskva podržati pravno obavezujući sporazum, izjavio je Šalja.

Pravno obavezujući sporazum treba da čini suštinu nove rezolucije Saveta bezbednosti UN, koja bi zamenila postojeću Rezoluciju broj 1244 o Kosovu, istakao je Šalja i dodao da tek posle usvajanja nove rezolucije, Kosovo može aplicirati za članstvo u UN.

Predsednik UO Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao da je Putin izjavio da za Rusiju važi Rezolucija broj 1244, kao i da je poručio da se, i ako se Srbija složi sa članstvom Kosova u UN, o tome pita Rusija, koja će to rešiti u skladu sa Rezolucijom broj 1244.

On je konstatovao da se više ne radi isključivo o dogovoru Beograda i Prištine, jer Rusija ima svoje interese.

Po mišljenju Janjića jedino rešenje predstavlja put normalizacije odnosa, Briselskog dijaloga, sprovođenja dogovorenog, bez zanošenja iluzijama. Neostvarive ciljeve, kao što je međusobno priznavanje Srbije i Kosova, treba ostaviti po strani, kako bi se došlo do održivog rešenja, rekao je Janjić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG