Linkovi

Vučić i Tači razgovarali u Sofiji o nastavku dijaloga


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na marginama sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana sa čelnicima Evropske unije u Sofiji razgovarao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i rešavanju istorijskog sukoba Srba i Albanaca.

“Uvek je bolje da razgovarate nego da bilo šta drugo radite što bi moglo da bude loše i po Srbe i po Albance. Dakle, to je moj posao, niti je to drago gospodinu Tačiju, niti sam ja preterano radostan, ali to je naš posao i to je naša obaveza. Razgovarali smo o tome kada da nastavimo dijalog u Briselu, kako i na koji način da pokušamo da rešimo istorijski sukob između Srba i Albanaca, i to je sve ono što mogu da vam kažem, u ovom trenutku”.

Govoreći o skupu u Sofiji, Vučić je istakao da je ključna tema bila napredak zapadnobalkanske šestorke na putu ka EU. Naveo je da su razgovarali o rešavanju političkih razlika, ali i granicama koje moraju da se reše i dodao da to nije ni jednostavno ni lako. Vučić je kao temu izdvojio i pitanje šta da se uradi na uspostavljaju regionalne ekonomske zone i ispunjavanju 115 kriterijuma, koji su već dati svakoj zemlji i teritoriji. "Mnoge zemlje nisu ništa ili su vrlo malo uradile, za nas je važno da to uradimo pre polovine maja kad se ovde održava veliki samit", rekao je Vučić. Prema Vučićevim rečima, domaćin skupa premijer Bugarske Bojko Borisov postavio je ambiciozne ciljeve koji se tiču povezivanja u regionu, naročito u razvoju infrastukture.

XS
SM
MD
LG