Linkovi

Vučić i Mogerini: Očuvati stabilnost regiona


Arhiva - Tadašnji prremijer Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini
Arhiva - Tadašnji prremijer Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini u petak uveče razgovarali su u Dubrovniku o koracima koje Srbija treba da preduzme kako bi ubrzala svoj put ka Evropskoj uniji.

Vučić je rekao da je Srbija posvećena očuvanju stabilnosti i da će učiniti sve da na ravnopravnim osnovama razgovara sa svima na Balkanu, uz poštovanje međusobnih razlika, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Kazao je da je njegova ideja o uspostavljanju jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu ili regionalne ekonomske zone samo način da zemlje regiona ubrzaju svoj ekonomski rast, navodi se u saopštenju.

"Srbija nije, niti će ikada bilo koga primoravati da u tom projektu učestvuje", naveo je Vučić.

Mogerini je rekla da ljudi u regionu Zapadnog Balkana moraju da očuvaju stabilnost, ali da moraju više da razgovaraju i rešavaju konkretne probleme, dodaje se u saopštenju.

Vučić u Dubrovniku predstavlja Srbiju na sastanku regionalne inicijative Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), gde je imao bilateralne sastanke i s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Članice SEECP su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Kosovo učestvuje pod oznakom SEECP učesnik (participant).

Sastanak Vučić-Tači u ponedeljak u Briselu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini biće u ponedeljak u Briselu domaćin neformalnog sastanka predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, saopšteno je iz EU.

Ovo je saopšteno posle bilateralnih sastanaka koje je Mogerini imala na margini samita Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope (SEEPC) u petak uveke u Dubrovniku.

"Vučić i Tači razmeniće stavove o nastavku dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije kao i o širem razvoju dogadjaja u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG