Linkovi

Vučić dao rok kosovskim Srbima da povuku štetne odluke


Predstavnic Srba sa Kosova i Metohije razgovorali su danas u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a na dnevnom redu u bile podele među političkim predstavnicima kosovskih Srba.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavnicima Srba sa Kosova dao rok do kraja godine da povuku sve štetne odluke.

Posle razgovora koji su Srbi sa Kosova imali sa premijerom, Đurić je preneo novinarima da to nije bio stranački razgovor, već razgovor o tome kako da se politika srpskog naroda na Kosovu vodi jedistveno:

"Oni koji su samostalno i bez Vlade Srbije doneli političke odluke o smeni Ljubomira Marića moraju, da bi se zadržalo i sačuvalo jedinstveno delovanje Srba, ako žele još uvek da učestvuju u onome što je jedinstvena politika Srba i jedinstvena politika države Srbije na Kosovu i Metohiji, do 31. decembra da povuku svoje štetne odluke. Ministarka Jevtić treba da se povuče."

Đurić je rekao da se na sastanku razgovaralo i o Zajednici srpskih opština, napominjući da Beograd neće nikoga da moli za sporovođenje onoga što je dogovoreno:

"Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, srpski predstavnici će u dogovoru sa svojom državom početi da od Sretenja 2017. godine sami uspostavljaju ZSO na Kosovu. Da dogovaraju o tome kako će ona da izgleda, kako će da izgledaju njene nadležnosti."

Na današnjem sastanku sa premijerom Vučićem bili su poslanici Srpske liste, srpski predstavnici u kosovskoj Vladi i gradonačelnici, ali ne i Mirjana Jevtić, koja je postavljena na mesto kosovskog ministra umesto Marića.

XS
SM
MD
LG