Linkovi

Vučić: Najvažniji su nam interesi naroda


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić (arhiva)
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić (arhiva)

Posle današenj sednice Predsedništva naprednjaka saopšteno da afera Šarić nije dovoljno velika da bi se sazvali vanredni izbori.

Politička situacija u Beogradu se ne smiruje, iako su danas i iz SNS-a i iz SPS-a stizale poruke da je vlada jedinstvena i da izbora neće biti. Saznanje da se ministar policije i premijer Srbije Ivica Dačić sastajao sa članom Šarićevog klana ipak je dovoljno velika afera.

Posle snažnog političkog zemljotresa koji je tokom vikenda potresao srpsku javnost zbog saznanja da je premijer Srbije tokom 2008. i 2009. godine bio u kontaktu sa članom Šarićevog klana Rodoljubom Radulovićem, već danas je usledilo smirivanje tla, a za sada i iz SNS-a i iz SPS-a stižu poruke da je vlada stabilna i da neće biti izbora.

Posle svega što je isplivalo na videlo u poslednja dva dana, danas se sa nestrpljenjem čekala sednica Predsedništva naprednjaka i odluka lidera SNS. Sam Aleksandar Vučić je rekao da bi SNS-u danas najviše odgovarali izbori, ali naprednjacima, po njegovim rečima, su važniji interesi države i naroda, kao i nastavak rada koji je započet. Zbog afere Šarić neće biti vanrednih izbora, ali će odgovorati svako ko je počinio krivično delo, rekao je Vučić.

"Mi želimo da Vlada nastavi svoj rad. Nadamo se da će postojati uslovi da dobijemo datum za pregovore, da privučemo više investitora, da zemlja krene napred. A da li ćemo u tome uspeti – ponavljam – nadam se da da, ali ko to može danas da garantuje. U Vladi Srbije nikada neće sedeti kriminalci. Ko god je počinio krivično delo – odgovaraće", rekao je Vučić.

Danas je zasedala i Vlada Srbije sa koje je poslata poruka da je ona jedinstvena po svim najvažnijim pitanjima. Sam premijer je ocenio da ne postoje opravdani razlozi za pad vlade i da bi svako zaustavljanje procesa koje je ona započela bilo bi na štetu gradjana Srbije.

"Ne postoji ni jedan unutrašnjepolitički ili spoljnopolitički razlog da neko osporava rad ove Vlade. Govorili su i ranije da ću ja štititi ovoga, onoga, jednog biznismena, drugog biznismena, trećeg kriminalca, četvrtog. Gde su sada oni? Svi su u zatvoru, i biće i svi oni za koje se dokaže da su krivi – koje i sada poznajem, jer ima to nije nikakva zaštita", izjavio je Dačić.

Danas je zasedala i treća članica koalicije i sa sednice Predsedništva URS je poručeno da ova stranka neće biti deo medijskih spletki i da neće učestvovati u kampanji ni protiv jednog člana vlade. Vlada stabilna sadašnja vladajuća koalicija će nastaviti da radi na poslu oko kog se okupila, istakla je funkcionerka URS-a Suzana Grubješić.

Sa druge strane parlamentarna opozicija očekuje i traži vanredne izbore posle najnovijih dešavanja. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je danas da Ivica Dačić nema kredibilitet da ostane premijer i ocenio da će ove godine biti prevremenih izbora.

"Suštinski mislim da sve ukazuje na to da ćemo imati prevremene izbore ove godine, bez obzira na ovaj pokušaj smirivanja tla koji se danas dogodio. Zato što niko nije odgovorio na osnovno pitanje – a to je šta je ministar policije, sadašnji premijer razgovarao sa Radulovićem. I zašto se oni sastaju, kakva je priroda tog prijateljstva. To je osnovno pitanje", rekao je Stefanović.

Ostavku premijera Ivice Dačića zatražila je DSS jer po oceni ove stranke on više nema kredibilitet da obavlja tu funkciju. I u LDP-u smatraju da je Ivica Dačić diskreditovan i rešenje za tu situaciju su novi izbori.
XS
SM
MD
LG