Linkovi

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine uprkos tenzijama


Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije (arhivski snimak)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije (arhivski snimak)

Uprkos poslednjoj tenziji između Beograda i Prištine oko oslikanog voza, dijalog se uskoro nastavlja u Briselu - poručio je u četvrtak iz Davosa premijer Srbije Aleksandar Vučić. A tema upada specijalne jedinice ROSU na sever Kosova je i dalje aktuelna u Srbiji - uz novo pitanje - kakve su sve tajne sporazume predstavnici Beograda i Prištine sklapali u Briselu.

Srbija ne želi da Kosovo bude zamrznuti konflikt, već da se problem reši i Srbija je spremna da razgovara o svim spornim pitanjima, ali, kako je danas izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, nije prihvatljiva praksa da neko može jednostrano da odluči o proglašenju nezavisnosti i da onda sve zavisi od toga da li vas velike sile vole ili ne vole.

Na konferenciji za medije posle razgovora sa šefom iračke diplomatije Ibrahimom Al Džafarijem, Dačić je izjavio i da bezbednosne snage Kosova ROSU ne smeju da budu na severu Kosova:

"Da li je usmeno, da li je pismeno, da li je sa pečatom ili bez pečata, da li je na salveti ili na hartiji – apsolutno je nebitno. Kada razgovaraju premijeri, kad razgovaraju predsednici i ministri spoljnih poslova, njima se podrazumeva da imaju dovoljan kapacitet da sklapaju dogovore."

A nakon današnjeg susreta u Davosu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio skori nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je objasnio i da jedinica ROSU ne bi mogla da dođe na sever Kosova sastavljena od Albanaca, nego bi morala da bude sastavljena od Srba, kako bi se poštovao policijski region koji je predviđen Briselskim sporazumom:

"Mislim da ćemo veoma brzo, već početkom sledeće nedelje, ići u Brisel, i mi, i albanska strana. Što se nas tiče to nije problem, i posle razgovora sa Bajdenom, imaćemo i nekih drugih kontakata, verovatno i direktnih, pokušati da zaustavimo svaku vrstu narastajućih tenzija, iako je to izuzetno teško."

Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da akcija specijalne jedinice ROSU na severu i saopštenja Kfora i NATO jasno govore da ne postoji bilo kakav sporazum kojim se ograničava delovanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova.

U tom kontekstu, u DSS-u ističu da posebno zabrinjava tvrdnja premijera Srbije da su u Briselu postignuti mnogi usmeni sporazumi, jer to otvara ozbiljno pitanje o kakvim se to tajnim usmenim sporazumima radi i šta je njihova sadržina.

XS
SM
MD
LG