Linkovi

Vučić: Srbija spremna za alternativne izvore gasa


Premijer Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Asošijejted Presu u Tirani.

Srbija će prihvatiti poziv SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa prihvatanjem gasovoda iz Azerbejdžana, koji podržavaju Amerikanci, izjavio je za agenciju Asošijeted Pres premijer Srbije Aleksandar Vučić, što AP naziva „velikim političkim zaokretom“.

Agencija podseća da je Srbija odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog njenih poteza u Ukrajini, zbog čega su neki zapadni zvaničnici pozvali Srbiju da se opredeli da li želi bliže odnose sa Rusijom ili EU. Premijer Vučić, medjutim, poručuje da Srbija – ne želi da bira stranu i da joj je prioritet – evropski put.

U intervjuu agenciji Asošijeted Pres tokom posete Tirani, premijer Srbije je naglasio da Beograd želi da neguje dobre odnose sa SAD, kao i sa Rusijom i drugim zemljama. On je, medjutim, ukazao da je za Srbiju veoma važna podrška Vašingtona ekonomskim reformama.

„Što se tiče energetske bezbednosti, Srbija je spremna da diversifikuje izvore gasa što je veoma važno za naše američke prijatelje. Naravno spremni smo da privučemo više američkih investitora i garantujemo im najbolje moguće poslovno okruženje.“

SAD već izvesno vreme rade na tome da podstaknu zemlje Balkana da prihvate Transjadranski gasovod kojim će se gas iz Kaspijskog mora, iz Azerbejdžana transportovati u Italiju, umesto da polažu nade u najavljeni „Turski tok“ kojim bi se ruski gas prenosio kroz Tursku. Kako navodi Asošijeted Pres, Srbija je, kao tradicionalni ruski saveznik, već izrazila interesovanje za „Turski tok“ zbog čega bi njena podrška alternativnom gasovodu iz Azerbejdžana mogla da izazove nelagodnost u Moskvi. Vučić medjutim naglašava da Srbija „ne želi da bira strane“ i ne pokušava da „balansira“ izmedju dve strane.

„Ovde nije reč o balansiranju. Naš strateški cilj je EU i mi smo čvrsto na tom putu. S druge strane, naravno da bismo voleli da očuvamo dobre odnose sa Rusijom ali je naš strateški cilj EU. Mi znamo taj cilj, znamo svoj put ali ne bismo želeli da dolazimo u bilo kakav sukob ili spor sa našim tradicionalnim prijateljima.“

Vučić ističe da je taj stav otvoreno izneo i u Moskvi.

„Ja sam to čak rekao pred Vladimirom Putinom, na pres konferenciji, vrlo otvoreno i vrlo javno. Da li možete da navedete još nekoga koji je to tako otvoreno izneo pred Vladimirom Putinom?“

O energetskoj alternativi za Srbiju Aleksandar Vučić je u februaru u Nemačkoj razgovarao sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, a to bi mogla da bude i jedna od tema tokom njegove predstojeće posete Vašingtonu početkom juna.

XS
SM
MD
LG