Linkovi

Vučić upoznao patrijarha i SPC sa kosovskom platformom za pregovore


Arhiva - Patrijarh SPC Irinej.
Arhiva - Patrijarh SPC Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u nedelju ujutru sa patrijarhom Irinejem i članovima Sinoda Srpske pravoslavne crkve, i tom prilikom on je iajavio da ono što kosovske vlasti traže od Srbije da bi nastavile pregovore predstavlja uvredu za zdrav razum.

Posle sastanka u Patrijaršiji, Vučić je rekao novinarima da je Srbija uvek spremna da razgovara, ali da bi razgovor trebalo da bude sa onima koji su spremni da to rade.

Po njegovim rečima, Priština platformom traži i formiranje suda za ratne zločine pred kojim bi odgovarali Srbi, podelu ambasada po principu sukcesije, kao i da Kosovu pripadnu ikone i kulturno blago Srbije.

"Šta je s vama ljudi, šta ste jeli, šta ste pili, ima li imalo racionalnosti kod vas", zapitao je Vučić i dodao da je zvaničnicima SPC preneo, tačku po tačku, šta sve stoji u kosovskoj platformi za pregovore i objasnio zašto je ona za Srbiju neprihvatljiva i koliko opasnosti nosi sa sobom.

Takođe, Vučić je patrijarha i Sinod SPC upoznao i sa ponašanjem Evropske unije, i rekao da više ni ne očekuje da Brisel reaguje.

Patrijarh Irinej je konstatovao da stanje na Kosovu, iz dana u dan postaje sve teže i komplikovanije, ali da je bitno da crkva i drava imaju isto mišljenje o tim problemima i načinu na koji bi trebalo da se reaguje.

Prema njegovom stavu, ovakvi sastanci državnog i vrha SPC su potrebni i poželjni, kako bi se pronašlo najbolje rešenje i zauzeo zajednički stav.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

XS
SM
MD
LG