Linkovi

Vučić: Vanredno stanje nije isključeno, budite spremni na veoma teška vremena


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja novinarima, 31. januara 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja novinarima, 31. januara 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog korona virusa, ali da treba znati da to onda podrazumeva "najteže moguće mere i potpunu izolaciju".

"Ne isključujem tu mogućnost ali onog sekunda kad se uvede nema više kafića, pozorišta, barova. Onda ide vojska na ulice, zna se šta na granice", kazao je Vučić nakon održanog sastanka Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica korona virusa po privredu.

Naglasio je da do vanrednog stanja može doći samo ako ministar odbrane uputi pismo "vrhovnom komandantu - predsedniku Republike", da je bezbednost zemlje ugrožena.

Dodatno je objasnio da, zbog činjenice da nisu dozvoljena okupljanja više od 100 ljudi, nije moguće da zaseda ni Skupština Srbije koja je zadužena za uvođenje vanrednog stanja, ali da u takvoj situaciji vanredno stanje mogu da potpišu i predsednik parlamenta, premijer i predsednik Srbije.

Vučić je najavio da će biti upućen poziv penzionisanim lekarima u Srbiji, kako bi pomogli sprečavanju širenja zaraze.

"Kada nam krene taj veći broj zaraženih, a ovo je sada, uslovno govoreći, ništa, imajući u vidu krizu koja će nas zahvatiti, moramo biti spremni za nešto mnogo teže. Ovo je najteži izazov za nas u poslednjih nekoliko decenija zato što nemate ni od koga pomoć i što moramo sami o sebi da brinemo. Svi su u svetu u paničnom strahu i gorem stanju nego mi", kazao je Vučić i dodao da će biti još mera u borbi protiv epidemije korona virusa.

Gladi nema, Srbija može da izdrži i godinu dana samo na postojećih zalihama

Vučić je poručio da građani Srbije ne moraju brinuti o tome da li će biti gladni, navodeći da rezervi ima dovoljno za godinu dana "čak da ne postoji ništa novo što bi neko uradio u zemlji".

U rezervama se ovog trenutka nalazi milion tona brašna, a ne postoje problemi ni sa količinim pšenice, ulja i šećera, rekao je Vučić dodajući da ni naredna žetva nije ugrožena. Međutim, država će ipak sprečiti izvoz tih namirnica za najmanje 30 dana.

Zabrana izvoza dezinfekcionih sredstava i toalet papira uvedena je danas, rekao je predsednik Srbije ocenjujući da je situacijama u mnogim državama Evrope mnogo gora nego u Srbiji.

Potvrdio je jutrošnju informaciju da je kod 41 osobe potvrđeno priustvo koronavirusa, da se 21 osoba nalazi na bolničkom lečenju i samo jedna na aparatu za veštačko disanje, naglašavajući međutim da je država svesna da je situacija mnogo gora od toga.

"U narednom periodu očekuje nas mnogo teže vreme nego danas, to govorim na osnovu iskustava svih zemalja pogodjenih epidemijom jer eksponencijalni rast kreće posle 10 do 12 dana a mi smo sada deveti dan. Očekujemo veliki rast broja zaraženih u danima pred nama, neki će ostati bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo koliko god možemo", kazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG