Linkovi

Vučić u Sarajevu: Došao sam kao prijatelj


Premijer Srbije Aleksandar Vučić i Vjekoslav Bevanda, predsedavajući Veća ministara BiH.

Prvu zvaničnu posetu kao novi premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas imao u Sarajevu, gde je poručio da niko ne može da uništi Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom današnje posete Sarajevu da je u Bosnu i Hercegovinu došao kao prijatelj koji poštuje Dejtonski mirovni sporazum, BiH i Republiku Srpsku.

Gosta iz Beograda dočekao je predsedavajući Veća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a posle razgovora dva premijera, Vučić je rekao da ga niko nije naterao da dođe u Sarajevo, da je tu odluku doneo sam, kao i da Srbija poštuje i uvažava BIH i da je to ono što Srbija želi od Bosne:

"Rekao sam niko ne može da uništi ni Bosnu i Hercegovinu, ni Republiku Srpsku, jasno stavljajući do znanja da samo dogovori naroda su veoma važni. A čudim se onima koji bi pokušali da od Srbije prave nešto drugo, a ne prijatelja. Što se mene tiče neće u tome uspeti."

Bevanda i Vučić su razgovarali o regionalnoj saradnji, održavanju zajedničke sednice dve vlade, robnoj razmeni, o projektima Srednja Drina i Južni tok, a posle susreta predsednik Veća ministara BiH je rekao da je sastanak sa premijerom Srbije protekao u atmosferi uvažavanja i uz niz konkretnih predloga:

"Zajednička je ocena da treba gledati prema napred, zatvarati kaverne prošlosti, što je sasvim normalno. Pogled prema napred mora biti prioritet, i ono što je naš zajednički zaključak – a to je fer i čist odnos na svim područjima između nas", poručio je Bevanda.

Na sastanku sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem Vučić je poručio da Srbija nikad neće ugroziti njen interes i da Bosna i Hercegovina uvek može da računa na Srbiju.

Tokom boravka u Sarajevu Vučić je posetio Opštu bolnicu "Prim. dr Abdulah Nakaš", gde je uručio poklon, a na sastanku sa predsedavajućim i zamenicima predsedavajućih oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine on je istakao da se prošlost ne može promeniti, ali da razlog posete Sarajevu i nije prošlost.
XS
SM
MD
LG