Linkovi

Vučić zahvalio Austriji na pomoći


Ministar spoljnih poslova Austrije, Sebastijan Kurc sa premijerom Vučićem i ministrom finansija Srbije, Lazarom Krstićem

Premijer Srbije nalazi se u poseti Austriji, čiji je šef diplomatije, Sebastijan Kurc, naglasio je da će njegova zemlja i dalje pružati podršku Srbiji oko saniranja posledica poplava i dodao da je Zapadni Balkan prioritet za Austriju.

Prvu posetu nekoj od zemalja članica EU premijer Srbije Aleksandar Vučić imao je danas, na veliko zadovoljstvo domaćina, u Austriji, a sa sagovornicima u Beču Vučić je razgovorao o odnosima dve zemlje, evropskim integracijama i poplavama koje su nedavno zadesile Srbiju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom današnje posete Beču da Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da čini sve da po pitanju krize u toj zemlji bude uz evropske partnere. Jedina razlika je u tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, rekao je Vučić posle razgovora sa vicekancelarom i ministrom finansija Austrije Mihaelom Špindelegerom.

Vučić se tokom posete Beču sastao i sa drugim zvaničnicima Austrije, a glavne teme razgovora bile su ekonomska saradnja dve zemlje, reforme i evropski put Srbije, kao i o poplave koje su je zadesile Srbiju. Vučić se sagovornicima u Austriji, a posebno ministru spoljnih poslova Sebastijanu Kurcu, zahvalio na pomoći koju je Austrija pružila Srbiji tokom poplava, ali i na putu evropskih integracija:

"Nadamo se da će ta podrška Srbiji biti ubedljiva i uverljiva kao što je bila do sada, i očekujemo veliki napredak u međusobnim odnosima. Srbija je postala po prvi put najveća ekonomija na zapadnom Balkanu. Austrija je najveći investitor u Srbiji, očekujemo još više investicija u narednom periodu. I očekujem da i mi uradimo sve da se austrijske kompanije u Srbiji osećaju kao kod kuće."

Ministar spoljnih poslova Austrije, Sebastijan Kurc, ocenio je, posle razgovora sa Aleksandrom Vučićem da su on i austrijski privrednici zadivljeni odlučnošću premijera u sprovođenju reformi i težnji da se stvori što povoljnija investiciona klima. On je naglasio da će njegova zemlja i dalje pružati podršku Srbiji oko saniranja posledica poplava i dodao da je Zapadni Balkan prioritet za Austriju:

"Želim dobrodošlicu i drago mi je što je prva poseta Aleksandra Vučića na funkciji premijera nekoj od zemalja članica EU baš Austrija. To je predivan znak za nas i jako smo zahvalni na tome."

Govoreći o predstojećim izborima na Kosovu, Vučić je posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije najavio da će Vlada Srbije preporučiti kosovskim Srbima da izađu na nedeljne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji. Postoji još mnogo problema, ali najbolji izbor za srpski narod je učešće na izborima, naglasio je Vučić.
XS
SM
MD
LG