Linkovi

Vučić: Srbiji niko ne nudi sever Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Srbija je daleko od toga da joj neko nudi sever Kosova i još je daleko od rešenja za Kosovo, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ponovio da će on dati svoj predlog za rešavanje pitanja Kosova, ali da će konačnu reč imati građani koji će se o tome izjašnjavati na referendumu.

Posle potpisivanja memoranduma o dolasku kineske kompanije za proizvodnju auto guma u Zrenjanin, Vučić je u izjavi novinarima rekao i da je crkvenim velikodostojnicima izneo svoje mišljenje o Kosovu i Metohiji, kakvo je stvarno stanje i šta Srbija može, a šta ne može da uradi.

Po njegovim rečima, do skoro Srbija nije mogla da razgovara ni o jednom rešenju, jer je Priština to gledala kao "gotovu stvar".

"Dobićemo više nego što smo imali juče i u pravima za naš narod i u našim resursima. Ako će neko da kaže da će da obezbedi više za 50 godina - to su to neozbiljni ljudi", rekao je Vučić.

On je rekao da će posetu Kosovu imati 8. septembra, da će centralno obraćanje imati u Zubinom Potoku ili u Kosovskoj Mitrovici, kao i da će to biti najvažniji govor u njegovom životu.

Na pitanje o vraćanju obaveznog vojnog roka za muškarce, Vučić je rekao da je država daleko od te odluke i da će analize trajati šest ili sedam meseci. On je negirao da bi vraćanje vojnog roka koštalo 700 miliona evra, već je naveo da bi to koštalo od 90 do 130 miliona evra i dodao da ga zbog toga napadaju oni koji su organizovali maloletničke vojne kampove.

On je naglasio da ne želi da juriša ni na Đakovicu, ni na Kačanik, ali da želi da svim građanima garantuje mir. Takođe, Vučić je istakao da treba voditi računa o tome da se niko u Srbiji ne uplaši i da ne bude nijednog čoveka koji bi zbog toga napuštao zemlju.

XS
SM
MD
LG