Linkovi

Vučić: Srbija neće graditi neprijateljske odnose sa SAD


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pranjanima na obeležavanju 75. godina od Operacije Halijard, Foto: video grab
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pranjanima na obeležavanju 75. godina od Operacije Halijard, Foto: video grab

Sedamdesetpeta godišnjica spašavanja američkih i savezničkih pilota u misiji Haljard obeležena je u nedelju u Pranjanima i tom prilikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Srbija neće graditi neprijateljske odnose sa SAD, nego će, naprotiv, raditi na njihovom poboljšanju, da budu kao nekad.

Vučić je ocenio da Srbija prvi put sada ima u američkoj Vladi partnera koji želi da je sasluša po najtežim pitanjima, čak i ako se po tim pitanjima nikada ne postigne dogovor.

Govoreći na svečanosti, on je naglasio da Srbija treba da se zapita šta je to uradila da, posle veličanstvenog savezništva u dva svetska rata, od Amerikanaca velikih prijatelja napravi neprijatelje.

U Pranjanima je obeleženo 75 godina od operacije Hlijard, Foto: video grab
U Pranjanima je obeleženo 75 godina od operacije Hlijard, Foto: video grab

Vučić je zamolio Ameriku da to razume, iako, kako je dodao, zna da "neće zbog jedne male Srbije da menjaju svoju politiku".

Istovremeno, on je pozvao i Ameriku da se zapita da li je zbog svojih globalnih sukoba sa nekim drugim velikim silama, žtrvovala Srbiju, kao jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika i stala na stranu nekih drugih u bivšoj Jugoslaviji.

Srbija na strani antifašizma

Govoreći o akciji spasavanja savezničkih pilota, Vučić je poručio da Srbija neće prihvatiti revizionizam istorije i dodao da je ponosan na činjenicu da su Srbi još od početka bili antifašistički orijentisani.

"Revizionizam u kome bi neko stradali srpski narod proglašavao za fašističke sluge i da je bio agresor na ovim prostorima", rekao je Vučić, ukazujući da su Srbi možda drugi narod po broju stradalih civila u Drugom svetskom ratu.

Takođe, Vučić se zahvalio i ambasadoru Kajlu Skotu, koji uskoro odlazi iz Srbije, na svemu što je uradio na popravljanju odnosa dve zemlje, ali je naglasio da da njihovi razgovori nisu uvek bili laki, da je bilo i svađa zbog različitih interesa.

Američki ambasador je odao priznanje srpskom narodu na onom što je učinio pre 75 godina - operacija "Halijard" je primer kako obični ljudi, seljaci, mogu da se izdignu do herojskih visina, naglasio je Skot.

"Danas se sećamo prošlosti, neka nam to sećanje na njih posluži kao blistav primer za budućnost. Molimo se da ratne strahote više nikad ne dodirnu tlo Srbije", naglasio je Skot i poručio da Sjedinjene Države nikad neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda

ivela Srbija, živeo srpski narod", završio je ambasador svoj govor, a priznanje Srbima odao je i komandant znaga za specijalne operacije evropske komande vojske SAD general Ken Smit, koji je poručio da ta dela nikad neće biti zaboravljena.

On je takođe na svom Tviter nalogu rekao da je "ponosan što sam danas u Pranjanima zajedno sa predsednikom i potomcima savezničkih vazduhoplovaca i njihovih hrabrih srpskih spasioca povodom obeležavanja misije Hlijard. Nikad nećemo zaboraviti njihovu hrabrost".

Spašeno više od 500 savezničkih pilota

U operaciji "Halijard" spašeno je oko 550 pilota, oborenih tokom 1944. i 1945. godine, dok su išli bombardovati rafinerije nafte u Rumuniji, koje su snabdevale gorivom nacističku vojsku i zato su bile žestoko branjene.

Na svečanosti u Pranjanima, predsednik Vučić je najavio da će Vlada Srbije izdvojiti 158.000 evra da se uredi prostor na mestu gde je u Drugom svetskom ratu bilo improvizovano letelište sa kojeg su saveznički avioni prevozili spašene pilote, kako bi se to mesto pamtilo kao mesto herojstva, od velike važnosti za prijateljstvo srpskog i američkog naroda.

XS
SM
MD
LG