Linkovi

Vučić: Trampovo pismo pokazuje zainteresovanost SAD za kompromis


Lideri sa Zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini (Twitter/Maja Kocijancic)
Lideri sa Zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini (Twitter/Maja Kocijancic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Briselu da pisma američkog predsednika Donalda Trampa upućena njemu i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju pokazuju koliko su SAD zainteresovane za rešavanje kosovskog problema "kakvim takvim" kompromisom, ali je dodao da se ne slaže u potpunosti sa ocenom "da smo ušli u finalnu fazu". Vučić se sastao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a na sastanku su učestvovali i Tači, crnogorski predsednik Milo Đukanović, predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, makedonski premijer Zoran Zaev i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

U srijedu su se već tradicionalno, lideri Zapadnog Balkana na poziv Visoke predstavnice EU okupili u Briselu. Riječ je o neformalnom skupu koji "ocjenjuje i procjenjuje" proces reformi regiona i njegovog puta ka Evropskoj uniji. Na marginama skupa održani su bilateralni susreti, dok je delegacija iz Beograda poručila - kada se ukinu kosovske carine, otvoriće se put za nastavak dijaloga.

To je poruka sa kojom je u Brisel došao predsjednik Srbije, uvjeren da nema drugog puta od dijaloga Beograda i Prištine i jačanja regionalne saradnje.

S tim u vezi, predsjednik Vučić je na sastanku ponovio potrebu stvaranja regionalnog ekonomskog tržišta, kompaktnijeg nego što je to danas slučaj.

Partneri za Zapadnog Balkana sada više nego ikada treba da rade zajedno na intergraciji u evropske strukture, na miru i bezbjednosti, sprovodjenju reformi, dobrosusjedskim odnosima i da se uzdrže od koraka koji bi to doveli u pitanje, kaže se u saopštenju iz kabineta visoke predstavnice Federike Mogerini nakon današnjeg sastanka, uz konstataciju da su svi lideri iskazali nepodijeljenu želju da se uspješno okonča dijalog Beograda i Prištine.

O aktuelnoj situaciji, posebno o nastojanju da se normalizuju odnosi na relaciji Beograd -Priština, predsjednik i premijerka Srbije su razgovarali i sa predsjednikom Evropskog savjeta, Donaldom Tuskom.

Predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom
Predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom

Osvrćući se na pismo američkog predsednika, predsjednik Vučić je rekao da to pokazuje želju administracije u Vašingtonu da se dijalog okonča "kakvim-takvim" kompromisom", mada se ne slaže sa konstatacijom u pismu da se ušlo "u finalnu fazu".

Vučić je izjavio da je Tramp prvi put otvoreno i nedvosmisleno uključen u rešavanje kosovskog problema, što znači da će "velika mašinerija podržati dolazak do rešenja".

"Ne mislim da je to lako, ali nemamo alternativu nego da pokušavamo da nađemo rešenje, jer se plašim da će u suprotnom neka loša rešenja naći nas. Svako od tih loših rešenja može da nas vrati 50 ili 100 godina unazad", rekao je Vučić.

U to treba da budu uključeni Rusi, Evropljani, Ujedinjene nacije, naši kineski prijatelji, da znaju o čemu razgovaramo, šta je na stolu i šta možemo da postignemo, izjavio je Vučić, uz ocenu da bi "to bilo dobro za Srbe, Albance i naše buduće odnose".

Kosovskim medijima je predsjednik Kosova u Briselu izjavio da je pismo predsjednika Trumpa koje je stiglo na njegovu adresu dokaz da će Amerika da se aktivno uključi u traženje rješenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Uz pismo predsjednika Trumpa na Kosovu se lakše diše", rekao je Tači.

"Crna Gora dobila priznanje za urađeno"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je tokom sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) Federikom Mogerini i sastanka lidera zemlja zapadnog Balkana Crna Gora dobila priznaje za sve urađeno u 2018. na putu pristupanja EU.

Đukanović je posle sastanaka u Briselu rekao da u dosadašnjem procesu Crna Gora ide dobrim tempom, prenela je Radio-televizija Crne Gore.

"Administrativno i proceduralno gledano Crna Gora ide dobrim tempom, a ono što je jako važno, Crna Gora kvalitetno otvara pregovarčka poglavlja, kvaliteno pregovara i stvara uslove da u trenutku pristupanja EU bude deo savremene evropske integracije", kazao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini (rtcg.me)
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini (rtcg.me)

Povod razgovora, kako je kazao, bilo je i sagledavanje perspektive i mogućeg tempa dostizanja evropske perspektive ukupnog zapadnog Balkana.

"Tu smo posebno imali u fokusu ta preostala tri otvorena pitanja u regionu: pitanje Makedonije, pitanje beogradsko-prištinskog dijaloga i pitanje funkcionalnosti Bosne. Mislim da je taj razgovor bio koristan. Potencirano je od strane svih učesnika da veoma dobro prepoznajemo da je rešavanje svakog od tih pitanja interes svih, a ne samo tih država", kazao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG