Linkovi

Vučić: Nema dokaza o cenzuri medija


Aleksandar Vučić u parlamentu Srbije (arhivski snimak)

Premijer Aleksandar Vučić tvrdi da predstavnici OEBS-a nemaju ni jedan dokaz za tvrdnje o obranju sajtova i brisanju blogova sa interneta, a u Briselu poručuju da prate medijsku situaciju u Srbiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima OEBS-a zaključeno da je bio u pravu kada je saopštio da država u Srbiji ne sprovodi nikakvu cenzuru.

Na današnjoj konferenciji za novinare on je rekao da nije pružen ni jedan dokaz za tvrdnje o obaranju sajta Teleprompter i skidanju bloga sa sajta Blic, dok je, kako je rekao Vučić, utvrđeno i da je sajt Peščanika bio napadnut:

"Ljudi iz visokotehnološkog kriminala su ustanovili odakle ti napadi dolaze. Naravno, reč je o privatnim napadima, nema veze sa državom, ali ćemo sačekati kraj istrage i ta lica će odgovarati za to što su učinili. I moja obaveza koju sam preuzeo iz tog razgovora je da sve takve slučajeve u potpunosti istražimo, obelodanimo i pokažemo javnosti šta, ko i na koji način iza toga stoji."

U Briselu poručuju da Evropska komisija sa pažnjom prati medijsku situaciju u Srbiji i u kontaktu je sa vlastima, ombusdmanom i predstavnicima civilnog društva. Portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano na konferenciji za novinare nije komentarisao navode predstavnice OEBS-a Dunje Mijatović o opasnosti od cenzure u Srbiji, ali je ponovio stav da je sloboda govora ključni princip u EU:

"S obzirom da je Srbija zemlja u procesu pristupnih pregovora mi ćemo se baviti tom temom u okviru pregovora pojedinih poglavlja. To je poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima i slobodama, kao i poglavlje 10 o informatičkom društvu i medijima. Pozdravljamo posvećenost Vlade u implementaciji medijske strategije i donošenju odgovarajućih zakona."

A u pozadini ovog slučaja nastavlja se rasprava o tome da li je doktorska disertacija ministra policije Nebojše Stefanovića plagijat, kako smatraju Uglješa Grušić, Branislav Radeljić i Slobodan Tomić, trojica srpkih naučnika koji rade u Engleskoj. Sam Stefanović i Univerzitet Megatrend tvrde da nema reči o plagijatu, a u raspravu se umešao i premijer Aleksandar Vučić stavom da obrazloženje tri naučnika najgluplje obrazloženje koje je ikad čuo.

Sa druge strane, autori teksta o doktorskom radu ministra policije, posle izjave premijera kažu da je nejasno šta je to "glupo" u tekstu, dok je, po oceni Vladimira Pavićevića premijer izneo uvrede na račun naučnika i da im zbog toga duguje izvinjenje.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG