Linkovi

Vučić još razmišlja da li da poseti Crnu Goru


Protest navijača Crvene zvezde ispred zgrade ambasade Crne Gore, Foto: video grab
Protest navijača Crvene zvezde ispred zgrade ambasade Crne Gore, Foto: video grab

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u toku sutrašnjeg dana odlučiti da li će na Badnje veče ići u Crnu Goru, jer mu je, kako je izjavio na televiziji Pink, želja da bude sa srpskim narodom i ljudima kad im je teško.

Gostujući na toj televiziji, on je rekao da ne planira da drži političke govore u Crnoj Gori, ali je primetio da se protiv njegovog odlaska u Crnu Goru vodi histerična kampanja u nekim medijima. Vučić je podsetio da je proteklih godina na Badnji dan bio i u Gračanici i u Zagrebu, i da tada "nikom to nije smetalo kao ovog puta".

Uz objašnjenje da to ne bila ni zvanična, ni radna poseta, Vučić je rekao da je bio kod partijarha Irineja i predočio mu ideju o odlasku u Crno Goru na Badnje veče i da je dobio blagoslov. Kako je objavila Radiotelevizija Srbije, Vučić će se i večeras sastati sa patrijarhom i od tog razgovora mogla bi da zavisi njegova definitivna odluka da li će u ponedeljak otići u Crnu Goru.

Povodom situacije u Crnoj Gori nastaloj zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, oglasio se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je prilikom posete Mionici izjavio da se stvara atmosfera da Beograd podstiče sukobe u Crnoj Gori, mada se, po njegovim rečima, iz Srbije podstiču mir i dijalog.

On je izjavio da se Beograd protivi crnogorskom zakonu o verskim slobodama, jer je uperen protiv prava i sloboda srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i da Srbija ima legitimno pravo da govori o Srbima u Crnoj Gori:

"Niko iz Beograda nije došao i napravio problem. Problem je nastao u Podgorici donošenjem ovog zakona. Pa nemojte sada da alibi tražite u Beogradu. Mi ne zaoštravamo situaciju, mi je smirujemo. Nas napadaju što nismo oštriji. A onda imate peticiju koja se organizuje od strane vlasti u Crnoj Gori, gde svi srpski neprijatelji potpisuju to da opasnost dolazi iz Beograda", izjavio je Dačić u Mionici.

Trenutak kada svetleća raketa pogađa crnogorsku zastavu, Foto: video grab
Trenutak kada svetleća raketa pogađa crnogorsku zastavu, Foto: video grab

A sinoć su u centru Beograda navijači Crvene zvezde, posle košarkaške utakmice sa minhenskim Bajernom, protestovali ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu, izražavajući podršku Srbima u toj zemlji.

Navijači su ispred zgrade u kojoj nalaze prostorije Ambasade, ispaljivali pirotehniku, gađajući raketama za vatromet zastavu Crne Gore koja se nalazi na najvišem spratu zgrade. Nosili su plakat-zastavu s likom Njegoša, a pozvali su ostale navijačke grupe da se i 17. januara okupe na protestu koji najavljuju neki od njih.

XS
SM
MD
LG