Linkovi

Vučić i Tadić: Visok nivo saglasnosti


U pregovorima oko buduće Vlade Srbije danas su jedan naspram drugog seli lideri SNS-a i NDS-a - Aleksandar Vučić i Boris Tadić.

Nakon što su danas postigli visok nivo saglasnostim o ključnim problemima Srbije, lideri SNS-a i NDS-a najavili su da će razgovori dve stranke o formiranju nove Vlade Srbije biti nastavljeni za vikend. Aleksandar Vučić je posle susreta sa Borisom Tadićem i predstavnicima koa-licije oko NDS-a izjavio da će se sve znati posle sednice Glavnog od-bora SNS-a u ponedeljak ili utorak, a na pitanje ko mu je poželjniji partner SPS ili NDS, on je rekao da razmišlja o ljudima i o tome kako će funkcionisati Vlada koja treba da bude tim:

"Vlada Srbije neće imati bilo kakve kvote u kojima će neka stranka davati ovoliko ministara, neka druga stranka ne znam koliko ministara, državnih sekretara. Više se neće deliti javna preduzeća i upravni odbori. Moja poruka je bila, i sa tim se saglasio gospodin Boris Tadić, da nam je potrebna Vlada koja će da radi, koja će da bude ozbiljna, odgovorna, koja će da bude stručna."

Boris Tadić je posle razgovora Aleksandrom Vučićem rekao da je Srbija u istorijskom trenutku kada je potreban najviši nivo saglasnosti o centralnim problemima, a na pitanje da li ostaje pri tvrdnji da NDS ne može u Vladu sa SPS rekao je da on ne menja mišljenje i da je potrebno da buduća Vlada donosi održive odluke:

"Ne radi se o personalnom rešenju, nego se radi o principijelnim pitanju i radi se o mogućnosti da se ekonomski razvija Srbija. Nije ni rešenje da svi budu u Vladi, jer time se ništa ne postiže. Vlada mora da radi timski. Ne možete vi da napravite dobar tim ukoliko sve uključite u tim. Morate da koncipirate tim koji može da funkcioniše. I personalno, i politički, i ideološki."

A bivši nemački kancelar Gerhard Šreder je ocenio da je realan cilj vlade u Beogradu da Srbija najkasnije do 2020. postane članica EU. U obraćanju povodom svečanog otvaranja udruženja "Forum Srbija Nemačka", Šreder je istakao da je Srbija spremna da ide putem reformi i dodao da je to i očekivanje građana ispoljeno na prošlim izborima, s obzirom da se u novom sazivu srpskog parlamenta nalaze samo stranke koje žele članstvo u EU, izjavio je bivši kancelar Nemačke.
XS
SM
MD
LG