Linkovi

Vučić i Stoltenberg o odnosu Srbije i NATO


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jensa Stoltenberga na jednom od ranijih susreta

Glavne teme sutrašnjeg razgovora predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga biće, između ostalog, i kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju, kao i kakve su praktične koristi za građane Srbije.

Generalni sekretar NATO boravi u Srbiji od 6. do 8. oktobra, a razgovor na forumu "Liderstvo za bezbednost regiona" organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Vučić i Stoltenberg će, uz moderaciju predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonje Liht razgovarati i o tome šta Srbija želi da postigne većom saradnjom sa NATO.

Stoltenberg je u nedelju, posle predavanja na Filološkom fakultetu, izjavio da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sećanja na bombardovanje 1999. godine, ali da je to urađeno kako bi se zaštitili civili i zaustavila vlast tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

"Naglasio sam da smo to uradili da bismo zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim. Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost,” rekao je Stoltenberg za RTS posle posete fakultetu, na kojem su studenti najviše pitanja imali o bombardovanju Jugoslavije.

On je dodao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine i to ne samo politički.

"Dijalog je potreban zbog prevazilaženja razlika i pronalaska političkog rešenja. NATO ga podržava, ne samo politički, već i zato što smo prisutni na Kosovu u vidu Kfora, čiji je zadatak očuvanje sigurnosti. I dalje ćemo biti tu da zaštitimo sve zajednice,” rekao je Stoltenberg.

Šef NATO je od samog stupanja na tu dužnost otvorio prostor za drugaciji dijalog sa zvaničnim Beogradom, a pre godinu dana u razgovoru je s Vučićem u Briselu istakao da snažna i prosperitetna Srbija znači više za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je tada ponovio da NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, da je bliska saradnja sa NATO i njenim članicama moguća i bez članstva Srbije u alijansi, kao i da je na Srbiji, kao suverenoj zemlji, da odluči kako želi da sarađuje sa Rusijom.

Srbija ima ozbiljnu saradnju sa NATO kroz Progam partnerstva za mir i, prema dostupnim podacima, Vojska Srbije učestvovala je u više zajedničkih vežbi sa snagama alijanse nego sa ruskom vojskom.

Da su koristi od te saradnje višestruke govori i predsednik Vučić koji smatra i da događaji iz 1999. godine ne bi trebalo da budu prepreka dobrim odnosima sa NATO, jer Srbija mora da gleda u budućnost, dok je Stoltenberg, koji je deo detinjstva proveo u Beogradu, nekoliko je puta izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava NATO bombardovanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG