Linkovi

Vrhovni sud odlučio u korist pekara koji je odbio da usluži gej par


Čarli Krejg i Dejvid Malins, gej par koji je odbio da usluži pekar Džek Filips (arhivska fotografija)
Čarli Krejg i Dejvid Malins, gej par koji je odbio da usluži pekar Džek Filips (arhivska fotografija)

Vrhovni sud SAD presudio je u korist pekara iz Kolorada, koji je 2012. odbio da napravi tortu gej paru - Čarliju Krejgu i Dejvidu Malinsu, pozivajući se na religijska uverenja.

Sud je glasovima 7-2 odlučio da je Komisija za zaštitu ljudskih prava Kolorada prekršila prava pekara Džeka Filipsa, zbog toga što je Filipsa proglasila krivim za kršenje državnih zakona protiv diskriminacije.

U presudi se navodi da “zakoni i Ustav, u nekim slučajevima moraju štititi prava gej pojedinaca i parova, ali da su religijska i filozofska ubeđenja o gej brakovima takođe zaštićena”.

Sudija Entoni Kenedi napomenuo je da je odluka suda ograničena samo na ovaj slučaj.

“Budući slučajevi poput ovog se moraju odvojeno razmatrati pred sudovima. Ovakvi sporovi moraju biti rešavani u duhu tolerancije, sa uvažavanjem religijskih uverenja i bez omalovažavanja gej osoba kada traže ovakav tip roba i usluga na slobodnom tržištu”.

Liberalne sudije Rut Bejder Ginsberg i Sonja Sotomajor glasale su protiv ovakve odluke.

Spor je počeo kada je Filips, vlasnik poslastičarske radnje “Masterpiece Cakeshop” 2012. godine odbio da gej paru napravi svadbenu tortu. Rekao im je da može da im proda bilo koji drugi proizvod, ali da bi pravljenjem torte učestvovao u religijskoj ceremoniji kojoj se protivi.

Gej par se žalio Komisiji za zaštitu ljudskih prava u Koloradu i kasnije tužio Filipsa. Komisija i državni sudovi presudili su da je Filips prekršio antidiskriminatorne zakone Kolorada. Kolorado je jedna od 22 države koja brani diskriminaciju po seksualnoj osnovi.

Filips se žalio na ovakvu odluku Vrhovnom sudu, uz argumente da su zakoni protiv diskriminacije prekršili njegovo pravo na slobodno izražavanje i slobodna verska uverenja, koja štiti Prvi amandman američkog ustava.

Kristen Klark, presednica Advokatske komisije za zaštitu ljudskih prava napisala je na Tviteru da je odluka suda “štetna za one koji i dalje veruju u jednakost u zemlji”.

Kristen Vagoner iz konzervativne hrišćanske Alijanse za odbranu slobode na Tviteru piše da je “odlukom jasno stavljeno do znanja da vlada mora da uvažava pekarove stavove o braku”.

XS
SM
MD
LG