Linkovi

Vrhovni sud blokirao Obaminu uredbu o imigraciji


Predsednik Barak Obama obraća se novinarima posle odluke Vrhovnog suda
Predsednik Barak Obama obraća se novinarima posle odluke Vrhovnog suda

Vrhovni sud Sjedinjenih Država, koji radi bez jednog sudije, glasao je 4 prema 4 u slučaju o ustavnosti uredbe predsednika Baraka Obame kojom se odlaže deportacija više miliona nedokumentovanih imigranata. To znači da ostaje na snazi odluka federalnog apelacionog suda kojom je suspendovana primena te uredbe do odluke Vrhovnog suda.

Predsednik Obama je rekao da je današnja odluka "bolna" za imigrante koji su želeli da izadju iz senke i doprinesu u punoj meri zemlji u kojoj žive. On je medjutim, rekao da njegova administracija neće žuriti sa deportovanjem nelegalnih imigranata koji poštuju zakon.

Obama je ponovo kritikovao republikance u Senatu zbog toga što odbijaju da razmotre nominaciju sudije Merika Garlanda na mesto u Vrhovnom sudu, koje je upražnjeno posle smrti sudije Antonina Skalije.

Uredba se odnosi na nedokumentovane roditelje čija deca su rodjena u Sjedinjenim Državama ili su dobila dozvolu za stalni boravak. Teksas i 25 drugih država tužili su administraciju tvrdeći da je Obamina uredba neustavna pošto je u suprotnosti sa važećim federalnim zakonom, dok je administracija tvrdila da savezne države ne mogu da pokrenu spor pošto imigracija ne spada u njihovu nadležnost.

XS
SM
MD
LG