Linkovi

Vrhovni sud dozvolio delimičnu primenu Trampove zabrane

  • Glas Amerike

Vrhovni sud

Američki Vrhovni sud dozvolio je djelimičnu primenu uredbe predsednika Donalda Trampa kojom se na 90 dana zabranjuje državljanima šest većinski muslimanskih zemalja da uđu u Sjedinjene Države i obustavlja program za prijem izbeglice na 120 dana.

Sud je takođe najavio da će na jesen saslušati argumente u tom slučaju. Primenu Trampove uredbe prethodno su zaustavila dva niža suda, na Havajima i u Merilendu, čija je odluka kasnije potvrđena i u apelacionim sudovima.

Međutim, najviši sud u zemlji dozvolio je zabranu ulaska državljanima Libije, Irana, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena do razmatranja uredbe na jesen, ali je presudio da ona ne može da se odnosi na “strane državljane koji imaju krediblne veze sa osobama ili entitetima u Sjedinjenim Državama”.

Pojedinci mogu da se pozovu na porodične veze, studenti na prijem na univerzitet, a radnici na ponudu zaposlenja.

Tramp je najavio da će zabrana stupiti na snagu 72 sata nakon presude suda. U saopštenju je ocenio da je odluka Vrhovnog suda „jasna pobeda“ i da će mu pomoći da zaštiti zemlju. „Kao predsednik, ne mogu da dozvolim da u našu zemlju uđu ljudi koji žele da nam naude. Želim ljude koji mogu da vole Sjedinjene Države i sve njihove građane i koji će vredno da rade i da budu produktivni“, naveo je američki predsednik.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da će zabrana da bude „primenjena profesionalno i uz dovoljno javnog upozorenja, naročito kada je reč o putnicima na koje će potencijalno da se odnosi, i u saradnji sa partnerima u turističkom sektoru“.

Administracija je saopštila da je ta mera neophodna da bi se preispitale bezbednosne procedure i zemlja zaštitila od spoljnjih pretnji.

Tri najkonzervativnije sudije, Klarens Tomas, Semjuel Alito i Nil Gorsač delom su se izuzele iz današnje presude, zalažući se za punu primenu zabrane. Brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava usprotivile su se Trampovoj uredbi, navodeći da je reč o neustavnoj diskriminaciji muslimana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG