Linkovi

Vrhovni sud dozvolio delimičnu primenu Trampove zabrane


Vrhovni sud
Vrhovni sud

Američki Vrhovni sud dozvolio je djelimičnu primenu uredbe predsednika Donalda Trampa kojom se na 90 dana zabranjuje državljanima šest većinski muslimanskih zemalja da uđu u Sjedinjene Države i obustavlja program za prijem izbeglice na 120 dana.

Sud je takođe najavio da će na jesen saslušati argumente u tom slučaju. Primenu Trampove uredbe prethodno su zaustavila dva niža suda, na Havajima i u Merilendu, čija je odluka kasnije potvrđena i u apelacionim sudovima.

Međutim, najviši sud u zemlji dozvolio je zabranu ulaska državljanima Libije, Irana, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena do razmatranja uredbe na jesen, ali je presudio da ona ne može da se odnosi na “strane državljane koji imaju krediblne veze sa osobama ili entitetima u Sjedinjenim Državama”.

Pojedinci mogu da se pozovu na porodične veze, studenti na prijem na univerzitet, a radnici na ponudu zaposlenja.

Tramp je najavio da će zabrana stupiti na snagu 72 sata nakon presude suda. U saopštenju je ocenio da je odluka Vrhovnog suda „jasna pobeda“ i da će mu pomoći da zaštiti zemlju. „Kao predsednik, ne mogu da dozvolim da u našu zemlju uđu ljudi koji žele da nam naude. Želim ljude koji mogu da vole Sjedinjene Države i sve njihove građane i koji će vredno da rade i da budu produktivni“, naveo je američki predsednik.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da će zabrana da bude „primenjena profesionalno i uz dovoljno javnog upozorenja, naročito kada je reč o putnicima na koje će potencijalno da se odnosi, i u saradnji sa partnerima u turističkom sektoru“.

Administracija je saopštila da je ta mera neophodna da bi se preispitale bezbednosne procedure i zemlja zaštitila od spoljnjih pretnji.

Tri najkonzervativnije sudije, Klarens Tomas, Semjuel Alito i Nil Gorsač delom su se izuzele iz današnje presude, zalažući se za punu primenu zabrane. Brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava usprotivile su se Trampovoj uredbi, navodeći da je reč o neustavnoj diskriminaciji muslimana.

XS
SM
MD
LG