Linkovi

Vrhovni kasacioni sud oslobodio novinare B92 od tužbe Milanovića


Arhiva - Zgrada RTS-a uništena tokom NATO bombardovanja.

Vrhovni kasacioni sud doneo je konačnu i pravosnažnu presudu u slučaju koji je nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović vodio protiv tadašnje TV B92, odnosno glavnog urednika te kuće Verana Matića i novinara Nikole Radišića. Sud je time preinačio odluku Apelacionog suda i oslobodio optužene Matića i Radišića.

Milanović je podneo tužbu za povredu časti i ugleda, zbog priloga TV B92 u kome je navedeno da je "žrtvovao 16 radnika RTS" u bombardovanju zgrade Radio televizije Srbije 1999. godine.

Viši sud tada je oslobodio optužene odgovornosti, ali je Apelacioni sud u Beogradu takvu odluku poništio i preinačio je, smatrajući da Dragoljub Milanović nije bio javna ličnost u vreme emitovanja priloga, te da nije podlagao odredbi Zakona o informisanju koji predviđa da javne ličnosti moraju da trpe viši nivo kritike.

Vrhovni kasacioni sud je nakon žalbe Matića i Radišića, sada odlučio da su prilog i novinarski komentari bazirani na pravosnažnoj sudskoj odluci kojom je Dragoljub Milanović "oglašen krivim za krivično delo protiv opšte sigurnosti koje je za posledicu imalo smrt 16 radnika RTS, a koje je izvršeno sa eventualnim umišljanjem".

Vrhovni kasacioni sud smatra da je vrednosni sud novinara, da je Milanović "žrtvovao" 16 radnika RTS, zasnovan na osnovu istinitih iskaza iz pravosnažne sudske odluke i da nema povrede prava na čast i ugled.

Radišić: Prethodnom presudom bila obesmišljena uloga novinara

"Zadovoljan sam što je odlukom Vrhovnog kasacionog suda sa mog imena skinuta mrlja koja mi je nezasluženo nametnuta", rekao je za Glas Amerike Nikola Radišić, danas novinar regionalne televizije N1.

"Ali suština je da su sudije Vrhovnog kasacionog suda prepoznale očiglednu grešku Apelacionog suda u Beogradu koji je svojom, sada oborenom presudom, praktično onemogućio svim novinarima pravo da daju svoj vrednosni sud. Time je potpuno obesmišljena uloga novinarstva i takva presuda vratila nas je, na kratko, u najmračniji period devedesetih godina", rekao je Radišić za Glas Amerike.

Presuda podrazumeva i da će Dragoljub Milanović morati da vrati novac koji je dobio na ime naknade štete i troškova sudskog postupka po presudi Apelacionog suda u Beogradu.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG