Linkovi

Vrh Srbije očekuje datum


Trojica najviših zvaničnika Srbije u društvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu pre nekoliko meseci
Trojica najviših zvaničnika Srbije u društvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu pre nekoliko meseci

Predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nadaju se da će krajem nedelje Savet EU doneti odluku o početku pregovora sa Srbijom

Dan posle sastanka šefova diplomatije EU u Luksemburgu i tri dana pre odluke Saveta EU o dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbiji, u Beogradu se nastavljaju spekulacije o mogućem scenariju zasedanja u petak. Moglo bi se reći da optimizam u Srbiji polako raste.

Uz poziv Nemačkoj da, kao najuticajnija članica EU, pokaže da se zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i da ume da ceni tuđe napore, predsednik Srbje Tomislav Nikolić izjavio je danas da je uveren da će Brisel 28. juna Srbiji dati istorijsku šansu.

Obraćajući se javnosti uoči odluke o pokretanju pristupnih pregovora EU sa Srbijom, Nikolić je rekao i da EU ima istorijsku odgovornost za uspešan razvoj Balkan.

"Nama tapšanje po ramenu nije dovoljno. Mi tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo. Ako nam ne ostave tu mogućnost, ako nas suoče sa izborom da idemo težim putem – mi druge nemamo. Nastavićemo ponosno da idemo dalje. Trebaće nam više vremena, više snage i odricanja, ali kao i uvek u istoriji – pravda i istina su na našoj strani, i mi ćemo uspeti", poručio je Nikolić.

Premijer Srbije Ivica Dačić je ocenio da ne postoji ni jedan opravdan razlog za odlaganje donošenja odluke o početku pregovora Srbije i EU i dodao da za Srbiju nije prihvatljivo da čeka još šest meseci i novo odlučivanje EU, jer bi to, prema Dačićevim rečima značilo i šest meseci novih teškoća koje već postoje u primeni briselskog sporazuma.

U pitanju je i kredibilitet EU, dodao je Dačić pred put u Brisel, gde će se sutra sastati sa predsednikom Evropske komisije Barosom i drugim zvaničnicima EU:

"Nema ni jednog jedinog opravdanog razloga da bilo ko sumnja u opredeljenost Srbije da će implementirati ono što je dogovoreno u Briselu u dijalogu sa Prištinom. I da nikakva nova prolazna vremena nam nisu neophodna. A naročito da to ne bi bilo pravedno", rekao je Dačić.

Najviše optimizma pred odluku u petak pokazao je potpredsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić – on smatra da će Srbija 28. juna dobiti datum za početak pregovora sa EU i bez dodatne sednice Evropskog saveta u decembru.

"Ja mislim da bi mnogima bilo veoma teško da objasne šta to Srbija nije učinila. Nemojte da smetnete sa uma da je juče na dva foruma glasanje bilo 26 prema jedan. To znači da Srbija ne samo da nije sama, već da ogroman broj zemalja misli na takav način. Ja sam uveren da će i naši nemački prijatelji tu poruku, i ne samo tu već i sve ono što smo uradili – na najboji mogući način razumeti", smatra Vučić.

A ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm je danas izjavio da postoji konsenzus svih članica EU oko odavanja priznanja Srbiji na koracima koje je preduzela u poslednje vreme. Vilhelm je novinarima u Vladi Srbije rekao da će konačna odluka o datumu započinjana pregovora o članstvu Srbije u EU biti doneta 28. juna i dodao da za sada ne može da kaže ništa više o tome.
XS
SM
MD
LG