Linkovi

Vrh EU uskoro na Balkanu


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (arhivski snimak)
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (arhivski snimak)

Iz kancelarije Visoke predstavnice Evropske unije, Federike Mogerini, saopšteno je da početkom marta dolazi u posjetu državama zapadnog Balkana, u okviru koje će posjetiti i Srbiju i Crnu Goru. Za Uniju je rad sa državama zapadnog Balkana prioritet, da bi se osugrao nepovatan proces reformi i približavanja EU. Dan ranije, skoru posjetu regionu je najavio i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Evropski vrh je konačno svoj fokus počeo da usmjerava prema zapadnom Balkanu. Tek što je ispratio visokog gosta iz Amerike, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker najavljuje posjetu regionu, svjestan usmjerenosti sudbine Balkana prema Uniji i obratno.

"Namjeravam da posjetim države zapadnog Balkana. Objasnio sam potpredsjedniku Amerike da je utisak da neko u novoj administraciji u Vašingtonu želi da oslabi EU loša vijest i za zapadni Balkan, jer mislim da države regiona imaju očekivanja od evropske perspektive. Neće biti priključenja Uniji prije 2019 godine, ali ga može titi poslije toga. Medjutim, ako neko u Vašingtonu govori da Unija ništa ne predstavlja, da bregzit treba da slijede i drugi, to bi bila loša vijest za naše prijatelje u regionu. Zapadnom Balkanu treba evropska perspektiva iz očiglednih razloga i ja u to vjerujem."

Iz kancelarije Visoke predstavnice Evropske unije su još konkretniji- plan za posjetu Federike Mogerini Srbiji, CG i ostalim državama regiona je već napravljen i njeno putovanje započinje prvog marta.

Uoči posjete, Mogerini je navela da je saradnja sa Zapadnim Balkanom, regionom u srcu Evrope, za EU jedan od ključnih prioriteta.

Kao rezultat svog rada želim da vidim napredak na reformskom putu ka Evropskoj uniji kod svih naših partnera na Zapadnom Balkanu, kako bismo bili sigurni da je ovaj proces nepovratan. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju ključni u ovom kontekstuˮ, kazala je Mogerini.

Vjeruje se da će skori gosti iz Brisela tokom susreta sa regionalnim liderima posebnu pažnju obratiti pitanju dobrosusjedskih odnosa koji se, a primjete to i u Briselu, u posljednje vrijeme ozbiljno pogoršavaju.

XS
SM
MD
LG