Linkovi

"Vreme velikih prilika za zemlje Zapadnog Balkana"


LIderi zemalja Zapadnog Balkana sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom u Podgorici
LIderi zemalja Zapadnog Balkana sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom u Podgorici

Američki potpredsjednik Majk Pens otputovao je iz Crne Gore, nakon dvodnevne zvanične posjete i učešća na Samitu Jadranske povelje. “Amerika na prvom mjestu ne znači da Amerika treba da bude sama, zajedno smo jači nego što ćemo odvojeni ikada biti”, poručio je Pens balkanskim liderima u Podgorici

Najviši američki zvaničnik koji je ikada došao u Crnu Goru, potpredsjednik Majk Pens, otuputovao je sinoć iz glavnog grada. Zatvorene ulice, rigorozne mjere bezbjednosti i paklene vrućine, nijesu prepreka za opšti utisak da je posjeta protekla u savršenoj organizaciji i bez ijednog problema.

Važnije od toga su poruke koje je potpredsjednik Pens ostavio na Balkanu. On je u obraćanju liderima sedam država kazao da oni pripadaju generaciji novih lidera Balkana i da treba da iskoriste momenat.

Amerika na prvom mjestu ne znači da Amerika treba da bude sama, zajedno smo jači nego što ćemo odvojeni ikada biti. Tokom posjete Poljskoj prošlog mjeseca predsjednik Tramp je izazvao sve saveznike i partnere i u Evropi i sve koji njeguju slobodu da, prema njegovim riječima, obnove posvećnost kako bi se suočili sa izazovima koje dijelimo. Ta posvećenost počinje od vas i akcija koje vi kao lideri regiona preduzimate. Ovo je vrijeme velikih prilika za svaku od vaših država”, kazao je Pens.

On je istakao da su sve države Zapadnog Balkana nedavno “održale slobodne i fer izbore sa učešćem svih političkih stranaka i sa rezultatom koji je bio odraz volje naroda”.

“Ovo je istorijsko dostignuće i ja i predsjednik Tramp čestitamo svima vama. Pripadate novoj generaciji balkanskih lidera i ovog istorijskog momenta za napredak na Balkanu, iskoristite ga. Imate priliku da smirite žalosti iz prošlih vremena i spojite ljude različitog porijekla i različitih vjerovanja u potrazi za opštim dobrom", poručio je Pens.

Amerika je čvrsto uz NATO saveznike, poruka je sa Samita, uz primjetan otklon od nagađanja da će SAD voditi politiku popuštanja prema Rusiji.

Posebno interesantan, bio je nastup srpske premijerke Ane Brnabić koja je naglasila da je regionalna saradnja jedan od prioriteta Srbije. Srbija je u posljednje tri godine napravila velike pomake u smislu ekonomske stabilnosti, fiskalne konsolidacije, smanjenja javnog duga i smanjenja nezaposlenosti, rekla je Brnabić.

Mediji primjećuju da Potpredsjednik Pens nije pomenuo ulogu Albanije u regionu, a čudno je bilo i to što premijera Albanije Edi Rame nije bilo na zajedničkoj fotografiji na završetku Samita. Neko je objasnio da je razlog za to njegov stajling, odnosno činjenica da je ponovo da jedan važan skup došao u patikama.

Što se domaćina tiče, potvrdilo se da Crna Gora ima snažnu podršku Amerike. Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država nije se tokom dvodnevne posjete Crnoj Gori sastao sa predsjednikom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem i čelnicima Demokratskog fronta, dok je u razgovoru sa liderima građanske opozicije pozvao na povratak u parlament.

Neki analitičari smatraju da je američka administracija pružila šansu novom premijeru Markoviću koju on mora iskoristiti. Marković bi, smatraju, trebalo da napravi javni otklon od dosadašnje politike DPS-a.

Što se građanske opozicije sa kojom se Pens nenajavljeno sastao tiče, njeni predstavnici kažu da se radilo o podsticaju progresivnim snagama da odlučnije krenu u zaustavljanje daljeg produbljivanja krize u zemlji, te ka izgradnji jakih i nezavisnih institucija i pune vladavine prava u državi.

XS
SM
MD
LG