Linkovi

Dolazi leto - vreme za eskapizam u bioskopima


Film Čudesna žena

U ovo doba godine, Holivud počinje da izbacuje svoje visokobudžetne filmove. Čudovišta i superheroji pojavljuju se na IMAX ekranima sa spektakularnim specijalnim efektima a najveće zvezde industrije pokazuju mišiće, figurativno i bukvalno. Većina tih filmova obećava uzbuđenje i zabavu za ne tako malu cenu bioskopske ulaznice a mada obično nisu kandidati za Oskare po kvalitetu, cilj im je da zadovolje letnju žeđ bioskopske publike za avanturama. Neki od potencijalnih blokbastera ove godine deluju obećavajuće - zbog originalnosti, dobre glume kao i oživljavanja klasičnih filmskih serijala.

Scena iz filma Osmi putnik Kovenant
Scena iz filma Osmi putnik Kovenant

Reditelj Ridli Skot vraća se svom legendarnom serijalu filmom “Osmi putnik – Kovenant”. Sa đavolski inteligentnim, neuništivim vanezmaljcima koji vrebaju ljude na jednoj dalekoj planeti, “Osmi putnik: Kovenant” sledi formulu originalnog filma snimljenog pre skoro 40 godina. Posadu jednog svemirskog broda privlači nepoznata planeta pošto prime signal da na njoj ima ljudi.

Planeta nalik na Zemlju u početku izgleda kao sigurno utočište ali se uskoro pretvara u pakao. Posadu desetkuju strašni vanzemaljci koji ispuštaju kiselinu na svoje žrtve. IMAX 3D tehnologija daje novu dimenziju strahoti njihovih napada. Ketrin Voterston, koja glumi kapetana broda Danijels - stručnjaka za kolonizaciju svemira, podseća na Ripli, heroinu originalnih filmova koju je ovekovečila Sigurni Viver. Majkl Fasbender daje šekspirovski ton ulozi dva identična androida od kojih je jedan dobar, a drugi zao. “Kovenant” vremenski prethodi originalnoj trilogiji “Osmi putnik” i predstavlja prvo poglavlje novog horor serijala o zlim vanzemaljcima. Iako Skot žrtvuje originalnost radi forme, ljubitelji Osmog putnika će voleti novi film a Holivud bi trebalo da dobro zaradi na njemu.

Glumac Kris Prat potpisuje autograme na svetskoj premijeri "Čuvara galaksije 2"
Glumac Kris Prat potpisuje autograme na svetskoj premijeri "Čuvara galaksije 2"

Posle neočekivanog uspeha originalnih “Čuvara galaksije”, reditelj Džejms Gan snimio je nastavak sa većim budžetom i još više efekata, sa istom glumačkom postavom koja sada kreće u nove avanture. “Čuvari galaksije 2” kombinuje akciju sa humorom, oslanjajući se na uspešnu hemiju popularnih glumaca kao što su Kris Prat, Zoi Saldana, Dejv Botista, Bredli Kuper i Vin Dizel. Impresivni vizuelni efekti I rok muzika iz 1970-ih nastoje da privuku publiku svih generacija, što je formula koja se pokazala uspešnom u filmskoj industriji. Do sada, nastavak je zaradio više od 640 miliona dolara.

Gal Gadot je "Čudesna žena"
Gal Gadot je "Čudesna žena"

"Wonder Woman" odnosno “Čudesna žena” je jedan od blokbastera od kojih se najviše očekuje ovog leta. Rediteljka Peti Dženkins primenjuje svoju žensku perspektivu da bi na velikom platnu oživela dinamičnog ženskog superheroja, princezu amazonku koja napušta svoje kraljevstvo da bi se borila u najvažnijem ratu od svih. Čudesnu ženu tumači glumica I manekenka Gal Gadot, koja je služila u izraelskoj vojsci kao instruktor za borbene operacije. Kris Pajn glumi pukovnika Stiva Trevora, njenog partnera, koji Čudesnoj ženi ukazuje svo divljenje I poštovanje koje ona zaslužuje. Ako je namera filma bila da pokaže sposobnost žena da spasavaju svet, Gadot je uspela da je ostvari.

Tom Kruz na promociji filma "Mumija"
Tom Kruz na promociji filma "Mumija"

Tom Kruz je zvezda nove verzije holivudskog hita “Mumija. On ponovo pokazuje svoje akrobatske veštine dok proganja oživelo zlo biće koje je prvi put glumio Boris Karlof 1932. Ovo je prvi put da je mumija – žena. Sofija Butela glumi drevnu egipatsku princezu Ahmanet koja ustaje iz mrtvih i pokušava da uništi čovečanstvo. Ovi i drugi filmovi pokazuju da nema kraja apetitu publike prema naučnofatastičnim trilerima i strip junacima, dok se Holivud nada još jednoj profitabilnoj godini na bioskopskim blagajnama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG