Linkovi

VP: Tramp predmet istrage o Rusiji, ali nije osumnjičen


Specijalni tužilac Robert Maler
Specijalni tužilac Robert Maler

Specijalni istražitelj Robert Maler rekao je advokatima Donalda Trampa da američki predsednik jeste predmet istrage o Rusiji, ali nije osumnjičen u krivičnoj istrazi, prenosi Vašington Post.

Post piše, pozivajući se na izvore upoznate sa istragom, da je Maler imao privatan razgovor sa Trampovim advokatima početkom marta o potencijalnom intervjuisanju predsednika u sklopu istrage o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016.

Američke obaveštajne agencije su utvrdile da je Vladimir Putin lično rukovodio kampanjom čiji je cilj bio da ošteti kandidatkinju demokrata Hilari Klinton i favorizuje Trampa. Tramp konstantno negira da je bio u dosluhu sa Rusijom, a Malerovu istragu naziva “lovom na veštice”.

Vašington Post prenosi da je Maler rekao da sprema izveštaj o Trampovim potezima, kao i da je ponovo tražio da razgovara sa predsednikom. Trampovi advokati nisu želeli da komentarišu ove navode. List piše da su neki Trampovi saradnici Malerov poziv za intervju protumačili kao uveravanje da predsednik nije u opasnosti od krivične istrage, dok drugi smatraju da bi razgovor Trampa sa Malerom predsednika doveo u veću legalnu opasnost.

Istraga Roberta Malera traje već jednu godinu, a za to vreme optuženo je 13-oro Rusa za mešanje u izbore. Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin i bivši savetnik Džordž Papadopulos priznali su krivicu za laganje FBI-a. Holandski advokat Aleks van der Zvan osuđen je na 30 dana zatvora i novčanu kaznu od 20 hiljada dolara zbog toga što je lagao istražitelje o kontaktima koje je imao sa Trampovim saradnicima Polom Manafortom i Rikom Gejtsom.

XS
SM
MD
LG