Linkovi

VP: Klintonova finansirala istraživanje protiv Trampa


Hilari Klinton

Saradnici u kampanji Hilari Klinton I Demokratskog nacionalnog komiteta finansirali su prošlogodišnje istraživanje koje je povezano sa osetljivim dosijeom o navodnim vezama tadašnjeg kandidata republikanaca Donalda Trampa sa ruskim vladinim operativcima, preneo je Vašington post.

Američki mediji prenose da je vašingtonski advokat Mark Ilajas, koji je predstavljao tim za kampanju Klintonove, unajmio vašingtonsku firmu “Fusion GPS” da sprovede istraživanje o rejtingu Trampa I Klintonove koji su u tom trenutku bili u tesnoj trci.

Ta firma je angažovala Kristofera Stila, bivšeg britanskog obaveštajca sa vezama u FBI-u I američkim obaveštajnim službama. On je sastavio izveštaj o navodnim vezama Trampovih saradnika u kampanji I ruske vlade, sa ciljem da se Trampu pomogne da pobedi. Ti izveštaji su sadržali I nepotkrepljene tvrdnje o susretima Trampa sa prostitutkama I navodnim poslovima u Rusiji, za koje je bila namera da služe kao mito.

Mediji prenose da je istraživanje firme “Fusion GPS” najpre finansirao neimenovani klijent, republikanac koji se protivio Trampu, pre nego što je ga je stranka nominovala za svog kandidata, a da su potom u određenom delu finansiranje preuzeli Demokratska stranka I saradnici iz kampanje Hilari Klinton.

Tramp je dugo tvrdio da je tekuća kongresna istraga o vezama njegovih saradnika sa Rusijom “lov na veštice” koji koriste demokrate kako bi objasnile zašto je Klintonova izgubila izbore. Ipak, američke obaveštajne službe su pre nekoliko meseci zaključile da je ruski predsednik Vladimir Putin lično dirigovao pokušajima da se utiče na izbore u SAD I da se Trampu pomogne da dođe u Belu kuću. Tramp je sve ovo negirao.

Nakon objavljivanja vesti o tome da su demokrate platile istraživanje protiv Trampa, predsednik SAD je retvitovao tu priču sa naloga TV mreže Foks Njuz: “Saradnici iz kampanje Klintonove I Demokratski nacionalni komitet su platili istraživanje o lažnim vestima protiv Trampa. Jedina žrtva u ovoj priči je predsednik.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG