Linkovi

Komunikacija vozila uskoro standard u SAD?


Američka nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja na autoputevima očekuje da novi sistem smanji broj saobraćajnih nesreća za čak 80 odsto.

Vozilo-vozilu, ili V2V, je komunikaciona tehnologija koja omogućava vozilima da razmenjuju najvažnije informacije 10 puta u sekundi, o svojoj lokaciji, brzini, ubrzanju i kočenju.

Američki kontrolori saobraćaja sve su bliže da usvoje nove standarde kojim će vozilima biti omogućeno da međusobno komuniciraju, u nadi da bi nova tehnologija možda mogla da pomogne u smanjenju broja saobraćajnih nesreća. U roku od samo tri godine, proizvođači automobila bi mogli da budu obavezni da sva nova vozila opreme takozvanim „vozilo-vozilu“ uređajima za komunikaciju.

Vozilo-vozilu, ili V2V, je komunikaciona tehnologija sa malim dometom koja omogućava vozilima da razmenjuju najvažnije informacije 10 puta u sekundi, o svojoj lokaciji, brzini, ubrzanju i kočenju. Automobili će biti u stanju da izračunaju rizik na udaljenosti od 300 metara i da upozore svoje vozače, pa čak i da automatski pokrenu manevar izbegavanja sudara.

Vozači će moći da vide, čuju i da osete signale upozorenja usled vibracija iz sedišta.

Američka nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja na autoputevima očekuje da novi sistem smanji broj saobraćajnih nesreća za čak 80 odsto, pogotovo u slučajevima kada alkohol nije presudan faktor.

Greg Vinfri iz Američkog serketarijata za saobraćaj kaže da će nova tehnologija promeniti načelni stav ljudi o saobraćajnim nesrećama.

“Posmatrajte to kao da je u prvih 50 godina nauka o bezbednosti saobraćaja bila fokusirana na preživljavanje sudara. U budućnosti, tehnologija će se pobrinuti da se sudari u potpunosti izbegnu”.

Skeptici priznaju da je V2V tehnologija revolucionarna, ali ipak upozoravaju na moguće konflikte u bežičnom polju, koje je neophodno za komunikaciju.

Skot Belčer je direktor grupe koja se zalaže za bezbednost u saobraćaju.

“Ako nekako delimo taj spektar i dođe do ometanja signala onda kola koja bi trebalo da budu obaveštena, neće primiti upozorenje jer možda neko drugi koristi taj spektar i nećemo moći da sprečimo sudar”.

Belčer dodaje da bi javnost takođe mogla da pokrene pitanje privatnosti jer bi u tom slučaju bilo moguće pratiti vozače i njihove vozačke navike.

Vladine agencije i privatni sektor su već uložili skoro milijardu dolara u istraživanje.

Zvaničnici očekuju da će nova tehnologija postati obavezna već 2017. i to vide kao prvi korak ka budućnosti sistema integrisanog saobraćaja 21. veka.
XS
SM
MD
LG