Linkovi

Komunikacija vozila uskoro standard u SAD?


Američka nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja na autoputevima očekuje da novi sistem smanji broj saobraćajnih nesreća za čak 80 odsto.
Američka nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja na autoputevima očekuje da novi sistem smanji broj saobraćajnih nesreća za čak 80 odsto.

Vozilo-vozilu, ili V2V, je komunikaciona tehnologija koja omogućava vozilima da razmenjuju najvažnije informacije 10 puta u sekundi, o svojoj lokaciji, brzini, ubrzanju i kočenju.

Američki kontrolori saobraćaja sve su bliže da usvoje nove standarde kojim će vozilima biti omogućeno da međusobno komuniciraju, u nadi da bi nova tehnologija možda mogla da pomogne u smanjenju broja saobraćajnih nesreća. U roku od samo tri godine, proizvođači automobila bi mogli da budu obavezni da sva nova vozila opreme takozvanim „vozilo-vozilu“ uređajima za komunikaciju.

Vozilo-vozilu, ili V2V, je komunikaciona tehnologija sa malim dometom koja omogućava vozilima da razmenjuju najvažnije informacije 10 puta u sekundi, o svojoj lokaciji, brzini, ubrzanju i kočenju. Automobili će biti u stanju da izračunaju rizik na udaljenosti od 300 metara i da upozore svoje vozače, pa čak i da automatski pokrenu manevar izbegavanja sudara.

Vozači će moći da vide, čuju i da osete signale upozorenja usled vibracija iz sedišta.

Američka nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja na autoputevima očekuje da novi sistem smanji broj saobraćajnih nesreća za čak 80 odsto, pogotovo u slučajevima kada alkohol nije presudan faktor.

Greg Vinfri iz Američkog serketarijata za saobraćaj kaže da će nova tehnologija promeniti načelni stav ljudi o saobraćajnim nesrećama.

“Posmatrajte to kao da je u prvih 50 godina nauka o bezbednosti saobraćaja bila fokusirana na preživljavanje sudara. U budućnosti, tehnologija će se pobrinuti da se sudari u potpunosti izbegnu”.

Skeptici priznaju da je V2V tehnologija revolucionarna, ali ipak upozoravaju na moguće konflikte u bežičnom polju, koje je neophodno za komunikaciju.

Skot Belčer je direktor grupe koja se zalaže za bezbednost u saobraćaju.

“Ako nekako delimo taj spektar i dođe do ometanja signala onda kola koja bi trebalo da budu obaveštena, neće primiti upozorenje jer možda neko drugi koristi taj spektar i nećemo moći da sprečimo sudar”.

Belčer dodaje da bi javnost takođe mogla da pokrene pitanje privatnosti jer bi u tom slučaju bilo moguće pratiti vozače i njihove vozačke navike.

Vladine agencije i privatni sektor su već uložili skoro milijardu dolara u istraživanje.

Zvaničnici očekuju da će nova tehnologija postati obavezna već 2017. i to vide kao prvi korak ka budućnosti sistema integrisanog saobraćaja 21. veka.
XS
SM
MD
LG