Linkovi

Sedište za relaksaciju vozača


Pomoć vozačima da se opuste i ostanu budni i na oprezu mogla bi da spasi bezbroj života. Jedna nova tehnologija radi upravo to

Zbog umora za volanom u Sjedinjenim Državama godišnje dođe do blizu 100 hiljada sudara. Stres i bes za volanom takođe su jedan od vodećih razloga za saobraćajne nesreće.

Svakodnevne frustracije zbog vožnje, od obavljanja svakodnevnih poslova do sedenja u kolima zbog gužve na putevima oduzimaju previše vremena i mogu da umore vozače. A kada su ljudi za volanom umorni ili ljuti, dolazi do više sudara, povreda i smrtnih slučajeva. Jedna tehnološka kompanija pod nazivom Forsia Automotiv tvrdi da ima način da pomogne.

Oni su napravili sedište za kola koje pomaže da budete pri sebi za volanom. Sedište je nazvano Active Wellness. Senzori koji su ugrađeni u sedište mere vitalne funkcije vozača i u odnosu na njih reaguju.

“Merimo disanje i otkucaje srca u sedištu i prema tome preračunavamo nivo stresa i energije u slučaju da ste pod stresom, dobijate masažu za opuštanje. Ukoliko je nivo energije nizak, osetićete energetsku masažu”, kaže direktor kompanije "Forsia automotiv" Olaf Biderman.

Ovoj kompaniji je bilo potrebno pet godina da napravi prototip koji uz pomoć kombinacije protoka vazduha i određene masaže odgovara na potrebe vozača. Sedište čak može i da se rashladi ukoliko je vozaču vruće. Ova tehnologija mogla bi da postane dostupna korisnicima 2020. godine.

XS
SM
MD
LG