Linkovi

Istražitelji: Voz drastično prekoračio brzinu


Putnički voz koji je u ponedeljak iskočio iz šina, u američkoj saveznoj državi Vašington, kretao se brzinom od 129 kilometara na sat na deonici pruge gde je ograničenje bilo 48 kilometara na sat.

Voz je sleteo sa nadvožnjaka, južno od Sijetla, dok su pojedini vagoni pali na prometni autoput. Najmanje tri putnika su poginula.

Članica Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju Bela Din Zar rekla je novinarima da su istražitelji ispitali crnu kutiju iz jedne od dvije lokomotive voza, koji se kretao novom, bržom rutom.

Takođe je najavila da će u utorak početi da rade na mestu nesreće i da će ispitati članove posade da bi utvrdili šta se dogodilo.

"Reč je o veoma složenoj nesreći", istakla je Din Zar.

Lokalni zvaničnici saopštili su da je više od 100 ljudi povređeno u nesreći. Portparolka saobraćajne policije države Vašington Bruk Bova navela je da su vagoni pogodili pet vozila i dva kamiona, da su pojedini vozači povređeni, ali da nije bilo poginulih.

Kompanija Amtrak saopštila je da je u vozu, koji je saobraćao od Sijetla u Vašingtonu do Portlanda u Oregonu, bilo 80 putnika i pet članova posade.

Nova železnička ruta otvorena je posle nekoliko godina radova i trebalo je da skrati vreme putovanja za 15 minuta.

Gradonačelnik Lejkvuda, jednog od gradova duž nove deonice, rekao je Glasu Amerike da se borio protiv nove rute, navodeći da je reč o skupom projektu, rizičnom po pešake i autobomile, zbog kombinovanja puteva i železničkih prelaza.

"Preduzeli smo sve političke i pravne akcije da bi zaustavili projekat ili obezbedili dodatne bezbednosne promene", istakao je Don Anderson.

XS
SM
MD
LG