Linkovi

Jubilej Zakona o glasačkim pravima


Pre pedeset godina, američki zakonodavci su usvojili, a predsednik Lindon Džonson potpisao Zakon o glasačkim pravima iz 1965.

Tom merom, zabranjena je rasna diskriminacija prilikom glasanja, uz primenu svih potrebnih mera na federalnom nivou, što je omogućilo milionima Afroamerikanaca iz južnih američkih država pravo glasa. Primena pomenutog zakona godinama je bila propraćena protestima, hapšenjima građana i krvoprolićem.

Stavljanje potpisa predsednika Lindona Džoonsona na Zakon o glasačkim pravima 1965. je istorijski momenat i smatra se najefikasnijim zakonom iz oblasti građanskih prava ikada donetim u Sjedinjenim Državama.

"Nećemo odustati sve dok Amerikanci, svih boja, svih rasa i porekla, u ovoj zemlji ne budu imali ista prava da učestvuju u procesu demokratije."

Zakonom o glasačkim pravima 1965. Uklonjene su barijere sa glasačkih mesta, u zajednicama širom juga, gde su crni birači bili rasno diskrimisani. Zakonom je takođe osigurana primena 15. amandmana Ustava Sjedinjenih Država o pravu na glasanje svih Afroamerikanaca.

Aktuelni kongresmen, Džon Luis, je skoro ubijen tokom marša za građanska prava crnaca u Selmi, u Alabami 1965. Prizori nasilnih napada policije na mirne demonstrante koji su tražili svoja građanska prava, doveli su do protesta širom zemlje i brzog usvajanja zakona o glasačkim pravima.

"Vredelo je patnji mnogih, vredelo je prolivene krvi."

Profesorka političkih nauka Andra Gilespi kaže da je vlada pružala veliku podršku u registrovanju crnih glasača.

"Stopa registrovanih glasača afroameričkog porekla počela je postepeno da raste krajem 1960-ih i početkom 70-ih godina prošlog veka. Tako da je bilo gržava na jugu u kojima su pravo glasa imale stotine hiljada crnaca."

Crnački lideri kažu žrtve date za pravo glasa treba slaviti i nikada ne zaboraviti. Lio Smit je na čelu manjinske republikanske partije u saveznoj državi Džordžija.

"Ponosan sam što smo se odmakli od zajednice u kojoj sam mogao da budem pretučen kao Džon Luis. On je batine dobio za mene. Nemojte omalovažavati prolivenu krv i praviti se kao da sve te žtve ne znače ništa."

Pedeset godina kasnije, bivša gradonačelnica Atlante Širli Frenklin se seća kako joj je Zakon o glasačkim pravima 1965. omogućio da se kandiduje za gradonačelnika.

"Srećom drugi su u meni videli ono što ja nisam. Podstakli su me da se kandidujem. Od tada je moj cilj da ohrabrujem druge ljude da urade isto.”

Politički analitičari kažu da je Zakon o glasačkim pravima 1965. bio pobeda naroda jer je najjači instrument demokratije - glas pravedan i nepristrasan.

XS
SM
MD
LG