Linkovi

Republikanski 'super utorak'


Republikanski presednički pretendent Mit Romni sa suprugom na izbornom skupu u Bostonu, u saveznoj državi Masačusets
Republikanski presednički pretendent Mit Romni sa suprugom na izbornom skupu u Bostonu, u saveznoj državi Masačusets

Na primarnim izborima za predsedničkog kanididata Republikanske stranke u jednoj od ključnih saveznih država, Ohaju, vodi se tesna izborna trka između bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija i bivšeg senatora Rika Santoruma.

Izbori i stranački skupovi danas su održani u još devet država, u okviru takozvanog super utorka. Prema izbornim projekcijama, Romni je pobedio u Vermontu, Virdžiniji, Masačusetsu i Ajdahu, a Santorum u Oklahomi, Tenesiju i Severnoj Dakoti. Bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič pobednik je u Džordžiji, koju je predstavljao gotovo dve decenije u Kongresu. Stranački skupovi održani su i na Aljasci, gde se pobedi nada četvrti kandidat, kongresmen Ron Pol.

Favorit, Mit Romni, je na izbornom skupu u Bostonu najavio konačno osvajanje nominacije.

“Noćas prebrojavamo delegate za konvenciju i situacija je dobra. Takođe brojimo dane do novembra i to izgleda još bolje. Sa vašim glasom u Masačusetsu i pobedom stićićemo do Bele kuće.”

Santorum se pristalicama obratio u Ohaju.

“Večeras je jasno da smo, uprkos svemu, pobedili na izbornim trkama širom zemlje, kada su mislili da sam gotov. Stalno se vraćamo. Učestvujem u ovoj trci ne zato što očajnički želim da budem najmoćniji čovek u ovoj zemlji, već zato što tu moć želim da vratim vama."

Na današnjim izborima, republikanski predsednički kandidati borili su se za podršku više od trećine od 1,144 delegata koliko je potrebno za svajanje nominacije. Bivši guverner Masačusetsa je uoči glasanja pobedio u pet poslednjih država i vodi po broju delegata. Njegov glavni rival, Rik Santorum, pokušava da povrati zamah koji mu je pomogao da pobedi u tri savezne države za redom početkom februara.

Današnje glasanje trebalo bi da približi Republikance izboru kandidata koji će se suočiti sa predsednikom Barakom Obamom, demokratom, na novembarskim izborima.

XS
SM
MD
LG