Linkovi

Primarni izbori u pet država


Republikanski vodeći pretendent Donald Tramp otkazao je planirano pojavljivanje na glavnoj republikanskoj političkoj konferenciji danas u blizini Vašingtona i odlučio da održi predizborni skup u Kanzasu gde će se glasati na stranačkim skupovima.

Kanzas je jedna od 5 saveznih država i teritorija koje biraju predsedničkog kandidata danas i sutra na primarnim izborima i kokusima.

Tramp će pokušati da ojača svoje vođstvo u odnosu na trojicu rivala, dok će vodeći demokratski kandidat Hilari Klinton pokušati to isto u odnosu na Bernija Sandersa.

Republikanci razočarani Trampom

Pomenuta Konferencija konzervativne političke akcije (CPAC) u Sjedinjenim Državama nije baš pravo mesto na kojem se mogu očekivati pristalice demokratskog predsedničkog pretendenta Hilari Klinton.

Ali ako spomenete Donalda Trampa, neverovatno je kako ćete lako čuti od republikanskih aktivista lepe reči o Klinton. "Hilari i pored mnogih padova ipak ima iskustvo u rukovođenju", kaže stanovnik Brukvila u Merilendu Bred Metjuz i dodaje, "Tramp nema iskustva u rukovođenju i nema čvrsta ubeđenja". Tramp je, prema rečima Metjuza previše opasan da bi bio predsednik. "Ako je u pitanju on protiv Hilari, ne znam za koga da glasam", zaključuje Metjuz.

Džon Mekadams doputovao je iz Milvokija, u Viskonsinu da bi prisustvovao CPAC-u ali bi najverovatnije ostao kod kuće ako bi morao da bira između Trampa i Klinton na opštim izborima. "To je pakao u svakom slučaju, Ne volim mnogo Hilari ali ona nije toliko nedosledna kao Tramp. Barem znaš šta dobijaš", kaže Mekadams.

"Ne mogu da ga podnesem lično", kaže Arijana Smit iz Morgantauna u Zapadnoj Virdžiniji i dodaje, "Mislim da je lud, da budem iskrena. Ne volim ga uopšte".

Ljutita anti-trampovska osećanja na ovogodišnjoj konzervativnoj konferenciji izražavaju duboku podeljenost koja se pojavila u republikanskoj partiji oko Trampa, njujorškog milijardera koji uprkos negodovanju unutar nekih konzervativnih krugova izgleda da je dobro na svom putu ka osvajanju partijske nominacije za predsednika.

XS
SM
MD
LG