Linkovi

SAD: Birači se ne identifikuju sa kandidatima


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Kako gradjani koji žive u Apalačkom regionu SAD vide predsedničke kandidate.

Izvan sve razvijenijeg grada Šarlota, u Severnoj Karolini – domaćina ovogodišnje Nacionalne konvencije Demokratske stranke 2012 – drugačiji segment američkog društva budno prati situaciju. Novinar Glasa Amerike, Kejn Farabou, pokušao je da sazna kako ljudi, koji žive svega nekoliko sati od mesta održavanja konvencije, u regionu poznatom kao Apalačke planine, vide političke konvencije i opšte stanje predsedničke trke.

Ruralni okrug Roun u državi Tenesi nalazi se u podnožju Apalačkih planina.

„Ovo je pravo srce takozvanog 'biblijskog pojasa'. Ima mnogo crkava“.

Mada živi nedaleko od mesta u susednoj Severnoj Karolini, gde se održava Nacionalna konvencija Demokrastke stranke ... penzionisani muzičar Geri Džonston kaže da je jaz u gledištima između onih koji žive u Tenesiju ... i onih koji se okupljaju, kako bi nominovali predsednika Baraka Obamu za drugi mandat - dubok.

Verujem da je ova zemlja osuđena na propast, ukoliko ovaj predsednik bude izabran na još četiri godine.“

Džonston nije zadovoljan predsednikovim zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kojim se predviđa da veći broj Amerikanaca kupi zdravstveno osiguranje ili se suoči sa kaznom. On je takođe gnevan zbog programa za stimulaciju ekonomije usvojenih tokom Obaminog mandata. Geri se toliko strastveno protivi predsedniku Obami, da se priključio konzervativnim aktivistima i učestvovao u kupovini bilborda na kojem piše „Obama ili Amerika – ne možete imati i jedno i drugo“.

To znači da možete ili imati Ameriku onakvu kakvu je znamo ili izabrati da zadržite ovog predsednika, što bi značilo da će se Amerika promeniti zauvek“.

„Iskreno verujem da se neke od tih stvari graniče sa izdajom“.

Nastavnica Glorija Džonson, inače demokrata, prolazi pored tog bilborda na putu za susedni grad Noksvil, gde je čeka oštra borba u trci za mesto u zakonodavnom telu države Tenesi, koje kontrolišu Republikanci.

U delu zemlje, u kojem su birači nedavno izabrali više republikanaca za položaje u državnom zakonodavnom telu, Glorija Džonson se nada da će dobiti podršku mladih demokrata u Noksvilu, poput studenata Univerziteta države Tenesi. Međutim, ona zna da joj je za pobedu u novembru, potrebno da pridobije i neke republikanske birače.

„Najveći broj članova moje porodice su republikanci, ali ne verujem da smatraju da je Mit Romni neko ko ih predstavlja. Veliki broj građana Tenesija ne smatra da je Romni njihov predstavnik“.

Geri Džonston takođe kaže da se mnogi ljudi sa nižim primanjima u Apalačkim zajednicama istočnog Tenesija, ne identifikuju sa republikanskim predsedničkim kandidatom, jer je Romni bogat i ne zna šta znači biti nezaposlen.

Nevoljno ću glasati za njega. Mada, mislim da je dobar čovek“.

Džonston dodaje da polako počinje da prihvata i Mita Romnija i Pola Rajana, pošto je ispratio prenos Republikanske nacionalne konvencije u Tampi na Floridi, na kojoj su - kako kaže – dvojica političara „humanizovani“.

Glorija Džonson nada se da će se isto dogoditi sa predsednikom Obamom u Šarlotu, gde ona u svojstvu delegata iz Tenesija, planira da glasa za njegovu nominaciju za drugi predsednički mandat.
XS
SM
MD
LG