Linkovi

Sutra izbori u SAD


Predsednik i potpredsednik SAD na skupu u Klivlendu, državi Ohajo
Predsednik i potpredsednik SAD na skupu u Klivlendu, državi Ohajo

Milioni Amerikanaca su već glasali, ali će biračka mesta sutra biti otvorena za sve. Kandidati se za to vreme trude da pridobiju dodatne birače i upute svoju završnu poruku.

Kampanjska trka je ušla u završnicu, pa i predsednik Obama ulaže poslednje napore da održi demokrate na vlasti.

Za dva dana, imate priliku da odredite pravac ove države i ove zemlje za mnogo godina u budućnosti. Baš kao što ste učinili 2008, možete da se suprotstavite ustaljenom načinu razmišljanja.“

Predsednici obe partije su jutros saopštili svoje završne argumente.

Rekao bih da je ovo važna prilika da izmenimo kurs na kojem smo sad“, kazao je predsednik Republikanske stranke Majkl Stil.

„Demokrate iz sve snage – u najteže vreme od 1930-ih – pokušavaju da ekonomiju koja tone preusmere prema rastu, da povećaju vrednosti na tržištu akcija i vrate nam rast zaposlenosti", naglasio je predsednik Demokratske stranke Tim Kejn.

Republikanci i demokrate sve to drže na stolu – kucajući na vrata i telefonirajući da bi pridobili pristalice. U prošlosti, poslednja 72 sata pred glasanje, bila su presudna za obe stranke. Ove godine, to bi moglo da bude već kasno, s obzirom da je 16 miliona Amerikanaca već glasalo na prevremenim izborima.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja televizije ABC i lista „Vašington post“, ukazuje da su demokrate smanjile razliku na opštim kongresnim izborima, ali da Amerikanci ipak daju republikancima prednost od 4 odsto u nadmetanju za Predstavnički dom.

Demokrate se više ne smatraju partijom promena. 2008, birači željni „novih ideja i novog usmerenja“, ubedljivo su bili za Obamu. Birači koji traže promenu, ove godine se opredeljuju 21 odsto više za republikance. U Nevadi, lider senatske većine Hari Rid je raspet, jer neprekidno zaostaje u anketama za kandidatkinjom Pokreta čajanke, Šeron Engl.

XS
SM
MD
LG