Linkovi

Folksvagen lažirao podatke za 11 miliona vozila!


Američki sekretarijat za pravosudje pokrenuo je krivičnu istragu protiv Folksvagena, posle priznanja da je sistematski varao na testovima kojima je mereno zagadenje vazduha

Nemački proizvodjač automobila Folksvagen saopštio je danas da je čak 11 miliona njegovih automobila s pogonom na dizel širom sveta opremljeno posebnom vrstom softvera koja može da lažira podatke o emisiji štetnih gasova, nakon što je pokrenuta globalna istraga zbog ovog skandala.

Američki mediji su izvestili juče da je američki sekretarijat za pravosudje pokrenuo krivičnu istragu protiv Folksvagena, posle priznanja da je sistematski varao na testovima kojima je mereno zagadenje vazduha. Iz Evropske unije poručuju da je “još prerano za pokretanje evropske istrage protiv Folksvagena”, nakon otkrića u SAD.

“Veoma ozbiljno shvatamo ovu situaciju. Istrage se sprovode unutar Folksvagena, kao i u SAD i Nemačkoj. Iz tog razloga, prerano je komentarisati da li su neke posebne mere hitnog nadzora potrebne i u Evropi i da li su ovim problemom pogođeni i automobili Folksvagena prodati u Evropi”, saopštila je portparolka Evropske komisije Lusi Kode.

Međutim, francuski ministar finansija Mišel Sapen pozvao je na sprovođenje istrage o nivou zagađenja koji proizvode svi automobili u zemljama Evropske unije.

“Tema je veoma bitna jer se radi o zagađivanju, nije reč o lakom pitanju. Ne radi se o performansi ili kvalitetu kožnih presvlaka, već o trovanju ljudi...”

U međuvremenu Folksvagen je danas saopštio da će u trećem kvartalu izdvojiti 7,3 milijardi dolara za pokrivanje potencijalnih troškova proizašlih iz skandala. Posle tog saopštenja, akcije Folksvagena su na frankfurtskoj berzi danas pale za dodatnih 20 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile 17 odsto vrednosti.

Američka Agencija za zaštitu životne sredine, je saopštila da je “detektovala manipulacije koje prekoračuju američke ekološke standarde i do 40 puta”. Agencija je naložila Folksvagenu da povuče pola miliona automobila kao i da bi kompanija mogla da bi pored troškova za popravke mogla da se suoči sa kaznom u iznosu do 18 milijardi dolara, što bi iznosilo 37.500 dolara za svaki povučeni automobil.

Sticajem okolnosti Upravni odbor Folksvagena, po ranije planiranom dnevnom redu, treba u petak da razmotri produženje mandata direktora Martina Vinterkorna.

XS
SM
MD
LG