Linkovi

Volk - vazdušni jastuk za starije osobe


Glumac pada u okviru testiranja vaydušnog jastuka koji se nosi oko struka da bi sprečio povrede i lomove pre svega kod starijih osoba
Glumac pada u okviru testiranja vaydušnog jastuka koji se nosi oko struka da bi sprečio povrede i lomove pre svega kod starijih osoba

Vazdušni jastuci, koji se nose oko struka, mogli bi da spreče povrede kod starijih osoba i umanje troškove lečenja.

Kada padne, starija osoba vrlo lako može da polomi kuk. Međutim, vazdušni jastuk koji se nosi oko struka, pod nazivom Volk, mogao bi da ih poštedi bolova i troškova, zbog ozbiljne povrede.

Ljudske kosti sve su slabije kako starimo. Padovi koji se završavaju povredama su glavni zdravstveni problem među starijim osobama širom sveta. Pronalazač i preduzetnik iz Holandije Filipo van Helenberg Hubar došao je na ideju da napravi zaštitni pojas.

„Volk je zapravo proizvod koji može da se koristi više puta.Kada dođe do pada, sistem aktivira kapsule koje ispuštajugas u delove vazdušnog jastuka. Posle toga možete daspakujete komponente, ubacite novu pumpu i ceo sistem jeponovo spreman za upotrebu“.

Senzori i kompjuter koji su ugrađeni u pojas signaliziraju vazdušnom jastuku da se aktivira. Oni međutim takođe moraju da znaju i kada da se ne aktivira. Inženjer biomehanike Hajke Valeri pomogla je u razvoju Volka.

“Prilično je veliki izazov detektovati pad, ali je podjednako izazovno izbeći lažno detektovanje padanja, kada ljudi jednostavno prave pokrete, koji izgledaju kao pad. Na primer, kada starije osobe hoće da sednu imaju često tendenciju da se samo zavale u stolicu i takva vrsta pokreta može lako da se pomeša sa padom”.

Pronalazači sarađuju sa glumcima koji imitiraju kretanje starijih osoba, ali pojas tek treba da bude testiran u staračkim domovima. Očekuje se da će Volk koštati oko 480 dolara, za koje Helenberg Hubar kaže da su samo mali deo troškova preloma kuka. Mogao bi da bude od velike pomoći ako testiranja pokažu da funkcioniše, kaže Džejms Gudvin, direktor neprofitne organizacije Ejdž Ju Kej (Age UK), koja radi sa starijim osobama.

“Mislim da bi uticaj mogao da bude veoma veliki, uz dobrobiti kako za starije osobe, tako i za zdravstvene sisteme. Globalno, govorimo o više hiljada padova svake godine, uz ogromne troškove zdravstvene nege, svuda u svetu”.

To je ako zanemarimo bolove i patnju, dodaje Gudvin. U zavisnosti od uspeha testiranja, Volk bi mogao da se nađe na tržištu u narednih godinu dana.

XS
SM
MD
LG