Linkovi

Vol strit džurnal: Planovi za samit Tramp-Putin


Predsednici Tramp i Putin na samitu APEC-a u Danangu u Vijetnamu, 11. novembra 2017.

Zvaničnici Bele kuće prave planove za mogući samit američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi Vol strit džurnal.

U izveštaju koji se poziva na visokog zvaničnika administracije, navodi se da je američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman trenutno u Vašingtonu, kako bi pomogao da se sastanak organizuje.

Džon Hantsmen, američki ambasador u Rusiji (arhivski snimak)
Džon Hantsmen, američki ambasador u Rusiji (arhivski snimak)

"To je projekat ambasadora Hantsmena, koji traje već mesecima, da se organizuje formalni sastanak Putina i Trampa", rekao je za Vol strit džurnal zvaničnik Bele kuće.

Ljudi upoznati sa planovima kažu da je cilj samita da se razmotre pitanja koja već dugo opterećuju odnose dve zemlje.

Američke obaveštajne agencije su zaključile da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016, u nameri da se pomogne Trampu da pobedi. Tramp demantuje da je bilo ikakvog dosluha sa Rusijom.

SAD su takođe osudile rusko savezništvo sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom i izrazile protivljenje vojnoj intervenciji Moskve u istočnoj Ukrajini.

Ruski predsednik Putin sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom u Sočiju, 17. maja 2017.
Ruski predsednik Putin sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom u Sočiju, 17. maja 2017.

Tenzija između Vašingtona i Moskve je eskalirala u martu, kada su SAD i desetine drugih zemalja proterale određeni broj ruskih diplomata, nakon što su bivši ruski dvostruki špijun i njegova ćerka otrovani u Britaniji nervnim agensom. Rusija je demantovala da je odgovorna i optužila SAD za zaveru da se špijun otruje radi održavanja jedinstva Zapada.

Kada je reč o potencijalnom samitu, zvaničnik navodi da je potrebno još mnogo planiranja i da tek treba da se odrede vreme i mesto održavanja susreta.

Ako do njega dođe, biće to treći susret dvojice lidera. Oni su se sastali na marginama samita G-20 prošlog jula u Hamburgu u Nemačkoj i u novembru, na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Vijetnamu.

Tramp je trenutno posvećen planiranom samitu u Singapuru sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom koji je zakazan za 12. jun. Visoki zvaničnik administracije naveo je da će, ako se pregovori sa Severnom Korejom nastave, planovi za samit sa Rusijom biti pomereni.

Tramp je više puta izjavio kako bi voleo da unapredi odnose sa Rusijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG