Linkovi

Vojni puč u Sudanu, predsednik Bašir uhapšen


Vojna vozila blizu Ministarstva odbrane u Kartumu, 11. april 2019.
Vojna vozila blizu Ministarstva odbrane u Kartumu, 11. april 2019.

Vojska Sudana zbacila je s vlasti Omara al-Bašira posle višemjesečnih demonstracija protiv njegove autoritarne vladavine koja je trajala 30 godina. Sudanski ministar odbrane saopštio je naciji preko televizije da je al-Bašir uhapšen i da je, kako je rekao, „na sigurnom.“

Omar al Bašir vladao je čvrstom rukom 30 godina. Međutim, predsjednik Sudana danas je zbačen s vlasti u vojnom puču. Vojska je najavila da će upravljati zemljom dvije godine, posle čega će biti održani izbori.

“Ja, ministar odbrane i šef odbora za bezbednost saopštavam da je ovaj režim smenjen i hapsim njegovog lidera al-Bašira, koji se drži na sigurnoj lokaciji. Takođe objavljujem formiranje prelaznog vojnog saveta koji će vladati dve godine i suspenziju prelaznog sudanskog Ustava iz 2005. Uvodim vanredno stanje na tri meseca i policijski čas u trajanju od jednog meseca, od 10 uveče do 4 sata ujutru. Zatvaram vazdušni prostor na 24 sata kao i sve granične prelaze, do daljeg. Takođe raspuštam predsednički institut i kabinet”, saopštio je ministar odbrane Avad Mohamed Ibn Ouf.

Hiljade demonstranata su od subote protestovale ispred kompleksa Ministarstva odbrane u Kartumu, gdje se nalazila i Baširova rezidencija.

Svrgnuti sudanski predsednik Omar al-Bašir
Svrgnuti sudanski predsednik Omar al-Bašir

U utorak su izbili i sukobi vojnika koji su štitili učesnike protesta i pripadnika obavještajnih i bezbjednosnih snaga koji su pokušali da ih rastjeraju. Najmanje 11 osoba je poginulo.

Sudanski predsjednik preuzeo je vlast tokom nenasilnog puča 1989. godine. Tokom tridesetogodišnje vladavine, odupirao se pokušajima Zapada da ga oslabi.

Sjedinjene Države su 1993. godine uvrstile Baširovu vladu na spisak sponzora terorizma, zbog pružanja utočišta islamskim ekstremistima. Takođe je optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog genocida u Darfuru tokom pobune koja je počela 2003. podine.

Bašir je u zemlji bio suočen sa višemjesečnim protestima podstaknutim pokušajima vlada da podigne cijene hleba, ali i ekonomskom krizom koja je dovela do nestašica goriva i gotovine.

Protesti u Sudanu
Protesti u Sudanu

Opozicionari su od vojske tražili da pomogne u pregovorima da se okonča Baširova dugogodišnja vlast i da se u zemlji pokrene proces demokratske tranzicije.

Međutim, glavni organizator protesta odbacio je dvogodišnju tranziciju pod upravom vojnog savjeta i pozvao demonstrante da nastave da se okupljaju ispred Ministarstva odbrane.

XS
SM
MD
LG