Linkovi

Vojska ispituje upotrebu autonomnih helikoptera


Ilustracija
Ilustracija

Kada je reč o autonomnim vozilima, čini se da je jednostavnije smestiti ih na relativno otvoreno nebo, nego na prenatrpane drumove. Jedna grana vojske ispituje upotrebu autonomnih helikoptera.

Iako je pilot prisutan tokom čitavog leta, autonomni helikopter obavlja najteži deo posla.

"Helikopter praktično ima svoj mozak i misli sam za sebe. Ipak, ja ću mu reći kada da sleti i kada mi je potreban, a takođe imam i mogućnost da mu kažem da ode ukoliko mi više ne treba”, objašnjava narednik Dionte Džons.

Helikopterom se upravlja preko aplikacije. Od korisnika se očekuje samo da helikopteru da informaciju o destinaciji.

“Zapravo, misija se planira u letelici. Helikopter se kreće gde god da ga usmerite, koristeći samo komande nadređenog. Nema detaljnog planiranja. Prepreke se automatski izbegavaju. Zaobilaze se žice, drveće – bilo koje prepreke na koje bi mogao da naiđe, a potom odlazi u zonu sletanja, o kojoj vrlo malo zna – baš kao i pilot tokom prave vožnje”, kaže Denis Bejker iz Kancelarije za pomorska istraživanja.

Vojska je odlučila da ispita mogućnost upotrebe autonomnih letelica kako bi se sačuvali životi, ali i iz praktičnih razloga.

Mi kažemo ‘Zašto bismo ugrozili život marinca kada možemo da pošaljemo robota?’ Dakle, ista stvar je i kada se radi o bespilotnoj letelici. Postoje određene stvari koje možete uraditi sa ovom mašinom, a ne možete sa sistemom koje navodi čovek, kao što su trenuci za odmor, koji su svakom čoveku neophodni ili odlazak u zonu visokog rizika, oblasti gde nemate pristup GPS-u ili komunikaciju s bazom, što očekujemo da se dešavati u budućnosti. Zato nam sistemi bez ljudi pružaju više opcija”, ističe potpukovnik Den Šmit.

I dok marinci obavljaju inicijalne eksperimente, lista profesija koje bi mogle imati koristi od autonomne helikopterske tehnologije sve je duža.

"U akcijama gašenja požara u Kaliforniji životi pilota i posade konstantno su ugroženi, pa bi im ovako nešto što ne zahteva ili ima ograničenu posadu sigurno predstavljalo korisnu investiciju”, smatra Stiv Čisarik iz programa "AACUS".

Ovo nije prvi put da marinci eksperimentišu sa bespilotnim helikopterima. Par autonomnih helikoptera tipa K-Max dostavio je milione kilograma tovara u Avganistan između 2011. i 2013. godine.

XS
SM
MD
LG