Linkovi

Više od 60 vojnika na sudu zbog navodnog učešća u puču u Turskoj


Arhiva - Policija sprovodi pripadnike turskih oružanih snaga u sudnicu u Mugli, turskom mediteranskom gradu, zbog sumnji da su učestvovali u neuspelom puču u julu 2016. (Tolga Adanali/Depo Photos via AP)

Desetine oficira i vojnika su pred sudom u Istambulu zbog njihove navodne uloge u neuspelom vojnom puču u julu prošle godine u Turskoj.

Njih 29 oficira i 34 vojnika navodno su preuzeli kontrolu nad istambulskim aerodromom Sabiha Gokčen u noći kada je pokušan državni udar. Optuženi su za zločine protiv države i preti im kazna doživotnog zatvora, ukoliko budu osuđeni.

Neki od njih su braneći se odbacili optužbe, insistirajući na tome da su dovedeni u situaciju da veruju da učestvuju u vojnoj vežbi.

Turska za pokušaj puča krivi muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, i pokrenula je masovnu čistku njegovih sledbenika sa državnih poslova. Gulen je negirao navode o svojoj umešanosti.

Sudski proces u ponedeljak prvi je koji se u Istambulu vodi protiv oficira vojske. Dvadeset devet policajaca već je na sudu zbog navoda da nisu uspeli u zaštiti predsednika.

XS
SM
MD
LG