Linkovi

Vojni sindikat traži kolektivni ugovor, ministar o obaveznom vojnom roku


Arhiva - Vojska Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)

Vojni sinidikat Srbije (VSS), kao najbrojniji i jedini reprezentativni sindikat zaposlenih u Vojsci Srbije, u cilju ostvarenja i zaštite njihovih prava i interesa, uputio je poziv predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić za pristupanje pregovorima za zaključenje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u delatnosti odbrane na teritoriji Republike Srbije, saopšteno je iz tog sindikata.

U pozivu se navodi da je Zakonom o radu propisano da poseban kolektivni ugovor za javne službe zaključuje osnivač, odnosno organ koji on ovlasti, i reprezentativni sindikat, a Zakonom o Vojsci Srbije da je Republika poslodavac profesionalnim pripadnicima vojske.

Kako vlada, na čelu sa predsednikom, predstavlja Republiku, koja se formalno-pravno smatra osnivačem vojske, Vojni sindikat Srbije poziva premijerku Brnabić da imenuje organ ili telo koje će sa tim sindikatom, kao jedinim reprezentativnim, započeti pregovore za zaključenje posebnog kolektivnog ugovora.

To bi bio prvi u istoriji posebni kolektivni ugovor za zaposlene u delatnosti odbrane na teritoriji Srbije.

U saopštenju se navodi da je taj Sindikat stekao reprezentativnost u martu 2015. godine i da od tada pokušava da dođe u poziciju da pregovara za zaključenje kolektivnog ugovora za zaposlene u odbrani. VSS ističe da su do sada u toj nameri bili ometani, a da su uvereni da će Brnabić prekinuti tu praksu.

Novi ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u ponedeljak da je vraćanje obaveznog vojnog roka pitanje za celo društvo.

On je naveo da su obavezno služenje vojnog roka vratile mnoge zemlje, ali da to nije pitanje za ministra, već za čitavo društvo.

"Obavezno služenje vojnog roka vratile su mnoge zemlje, poput Švedske. Neke ga nikada nisu ni ukinule. To je i suviše kompleksna tema da bih o njoj, u ovom trenutku, mogao da se izjasnim, pogotovo ne eksplicitno," rekao je Vulin.

On je dodao da se proteklih godina puno pričalo o ovoj temi i da na osnovu pisanja medija može da se zaključi da je skoro 100 odsto Srba za vraćanje obaveznog služenja vojske.

On navodi i da je činjenica da se ukidanjem obaveznog služenja vojnog roka veza između vojske i društva stanjila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG