Linkovi

Vojne vežbe Vašingtona i Seula ključ u pregovorima sa Pjongjangom?


Južnokorejski i američki vojnici na zajedničkoj vojnoj vežbi

SAD i Južna Koreja otpočele su ove nedelje zajedničke vojne vežbe koje su bile odložene tokom Zimskih olimpijskih igara. Odlaganje vežbi trebalo je da predstavlja i pomirljiv gest uoči razgovora o denuklearizaciji Severne Koreje. Ipak, privremeno obustavljanje vežbi i prisustvo američke vojske u Koreji moglo bi da postane ključni faktor u budućim pregovorima.

Ovogodišnje kombinovane vojne vežbe slične su prošlima: sa 23 hiljade američkih vojnika i 300 hiljada pripadnika korejskih trupa koje prikazuju i manevre na bojnom polju, i odgovore na kompjuterski simulirane napade iz Severne Koreje. Ipak, ove godine naglašen je odbrambeni karatker vežbi – za razliku od pređašnjih kada su prikazivane opcije napada na Pjongjang. Ove godine u vežbama neće učestvovati američki nuklearno osposobljeni bombarderi niti nosači aviona.

Umanjivanje značaja vežbi deluje kao privremeni ustupak zarad održavanja diplomatskog momentuma sa Severnom Korejom, koja je od nedavno obustavila raketne i nuklearne probe i angažovala se u razgovorima o denuklearizaciji sa Amerikom i Južnom Korejom. Ipak, postoji bojazan da bi restrikcije zajedničkih vojnih vežbi mogle da postanu ključ daljih pregovora.

“Kako bismo napredovali po pitanju denuklearizacije, Južna Koreja će ubuduće morati da smanji ili otkaže zajedničke vojne vežbe", kaže Go Mjong-hjun, analitičar Azijskog instituta za studije politike.

Pošto se sastao sa diplomatskim izaslanikom iz Seula, severnokorejski lider Kim Džong Un prestao je da zajedničke vojne vežbe naziva invazijom, kao što je to činio u prošlosti. Kim je takođe rekao da će zahtev da Amerika povuče svoje vojnike iz Koreje – što smatra pretnjom Pjongjangu, biti ključni uslov za denuklearizaciju.

“Severna Koreja je jasno iskazala svoje viđenje denuklearizovanog Korejskog poluostrva – i poručila da nema potrebe za nuklearnim programom ukoliko ne postoji vojna pretnja za bezbednost njenog režima”, smatra Čung Ui-jong, savetnik za nacionalnu bezbednost Južne Koreje.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in je do sada pokušavao da napravi balans između pružanja ruke Pjongjangu i održavanja saveza sa SAD. Predsednik Donald Tramp, koji je rekao da će održati “maksimalni pritisak” i sankcije protiv Severne Koreje i da je spreman da upotrebi i vojnu silu ako treba – takođe je pokazao fleksibilnost i da se sastane sa Kim Džong Unom i da ispuni zahtev južnokorejskog predsednika i smanji vojne vežbe – u korist diplomatije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG