Linkovi

Vojne vežbe SAD i saveznika šalju poruku Kini i Severnoj Koreji


Francuska stelt fregata Courbet usidrena u mornaričkoj bazi Guam, 11. maja 2017. (AP Photo/Haven Daley)
Francuska stelt fregata Courbet usidrena u mornaričkoj bazi Guam, 11. maja 2017. (AP Photo/Haven Daley)

Trupe iz SAD, Japana i dve evropske nacije okupljaju se na američkim ostrvima u Pacifiku kako bi održali vežbe koje će, kako kažu, demonstrirati podršnku slobodnom prolazu brodova kroz međunarodne vode usled strahovanja da bi Kina mogla da ograniči kretanje kroz Južno kinesko more.

Vežbe u blizini Guama i Tiniana takođe bi mogle da pošalju poruku Severnoj Koreji o predanosti SAD regionu i američkim saveznicima. Tenzije između SAD i Severne Koreje porasle su prošlog meseca nakon što je Pjongjang lansirao balističku raketu, a SAD poslale udarnu grupu predvođenu nosačem aviona u region.

"Franuska i Velika Britanija preuzumaju vođstvo"

Tokom manevara, koje predvodi Francuska i u kojima učestvuje i Velika Britanija, vežbaće se amfibijsko iskrcavanje, isporuka snaga helikopterom i urbane patrole.

Iz Francuske učestvuju dva broda, oba u okviru četvoromesečnog raspoređivanja u vodama Indijskog okeana i Pacifika. Pridružiće se helikopteri i 70 britanskih trupa koje će se iskrcati sa amfibijskog broda FS Mistral. Kao deo vežbe, britanski helikopteri prevešće američke marince na obalu sa francuskog broda.

"Poruka koju želimo da pošaljemo je da smo uvek spremni da treniramo i da smo uvek spremni za sledeću krizu i humanitarnu katastrofu, gde god da one budu", rekao je potpukovnik američkih marinaca Kemper Džons, komandant Trećeg bataljona, Osmog marinskog odreda. Oko 100 marinaca Džonsove jedinice biće deo vežbi planiranih za ovaj i naredni vikend.

XS
SM
MD
LG